Jídla z vajec
Na přípravu jídel z vajec požíváme ve studené kuchyni nejběžněji vejce slepičí, ale dnes se častěji objevují vejce křepelčí, kachní, husí…..
Vejce používáme hlavně tepelně předupravena, na plnění, saláty, ozdoby a jako doplňky. Vejce kombinujeme s různými pěnami, uzeninami atd., vždy však ve vhodných kombinacích.
Zdobená vejce
- ruská vejce
- ruská vejce s kaviárem
- vejce se šunkou na francouzském salátě (zdobené olejovkou)
- vejce plněné pěnou z husích jater (Štrasburská vejce)
- myslivecká vejce (zastřená vejce obalená plátky anglické slaniny, položený na plátcích veky s bramborovým salátem. Přelité majonézovým přelivem.
Plněná vejce
- vejce se žloutkovou pěnou
- lososová vejce
- kaviárová vejce
- vejce s pažitkovým krémem a chřestem
- vejce se šunkovou pěnou a ořechem
- plněná vejce s karotkou a matjesem
Zastřená vejce
- zastřená vejce s chřestovým salátem (pokládáme na chřestový salát z chřestu, majonézy, jogurtu, šlehačky a dochucení)
Křepelčí vejce
- zastřené křepelčí vajíčka v rostbeafu (vložené do kornoutu z rostbeafu, přelité křenovou omáčkou)
Vajíčkový salát