PŘÍPRAVA MOUČNÍKů a nápojů
Význam, charakteristika a podávání moučníků
U nás, jako u mnoha jiných národů, se s oblibou k obědu nebo k večeři připravují a konzumují různé moučníky. Mají vysokou energetickou a většinou nepatrnou biologickou hodnotu, jsou sytící a lehce stravitelné. V současné moderní gastronomii vznikají nové kombinace surovin na přípravu moučníků s minutkovým charakterem. Klade se důraz na vzhled, lehkou stravitelnost a jemnou plnou charakteristickou chuť použitých surovin.
Vzhledem k tomu, že moučníky nemají za cíl nasytit, snižuje se jejich hmotnost přibližně na 80 – 150 gramů.
Mezi oblíbené moučníky zařazujeme: | |
- různé obilovinové kaše - moučníky z litých těst - z bramborového těsta - ovoce, tvarohu, těstovin - kynutého těsta - parfaity, sorbety |
Všechny druhy moučníku připravujeme vždy z prvotřídních a čerstvých surovin. Přísady přidávané do těsta mají dvojí význam. Jednu skupinu tvoří přísady, na jejichž množství je závislá pevnost struktury výrobku (mouka, vejce). Druhou skupinu tvoří přísady, které způsobují zvětšení objemu výrobku (našlehaný bílek, částečně cukr, ušlehané žloutky, tekutiny v kombinaci s kypřícím práškem). Oba druhy přísad mají být v rovnováze.