příprava moučníků z piškotového těsta
Piškotové těsto se připravuje z přesně odměřených a odvážených surovin (vajec, krupicového cukru a mouky) a různých chuťových přísad (citrónové nebo pomerančové kůry, vanilkového cukru, kakaového prášku, ořechu, mandlí atd.). Při přípravě těsta postupujeme takto: žloutky oddělíme od bílků, vyšleháme s poloviční dávkou cukru a citrónové kůry na hustou pěnu. Bílky vyšleháme samostatně s cukrem na tuhý sníh, obě hmoty spojíme a zlehka vmícháme prosátou mouku. Takto připravené těsto pečeme podle druhu moučníku rozetřené na vhodném papíru, pánvi, ve formách, ve středně rozehřáté troubě do zlatova.
Použití těsta
- různé moučníky, piškotové omelety
- slané těsto jako vložky do polévek – různé svitky
- speciální moučníky – bomba malakov, hrušky s vanilkovým krémem …
- v cukrářské výrobě – dortové a roládové korpusy
Solnohradské noky z piškotového těsta
Piškotové těsto připravíme výše popsaným způsobem, určené množství mléka nalejeme do pekáče a převaříme (je třeba, aby vrstva mléka byla nízká). Připravenou piškotovou hmotu vložíme do pekáče s vroucím mlékem, zlehka rozetřeme na rovnoměrnou vrstvu a pečeme do zlatova. Hmota je na povrchu upečená a odspodu vláčná po použitém mléce. Z pečené hmoty lžící vykrajujeme menší noky a sypeme práškovým cukrem.
Omeleta monako
- pečenou omeletu potřeme meruňkovým džemem a přeložíme na polovinu. Povrch omelety ozdobíme sladkou šlehačkou a okapaným kompotovým ovocem, nakonec omeletu pokropíme Apricot brandy a podáváme
Štěpánská omeleta
- připravenou hmotu nalijeme na pánev vymaštěnou máslem a vysypanou moukou a upečeme. Pečenou omeletu potřeme džemem, přeložíme na polovinu, vyklopíme na talíř, posypeme práškovým cukrem a ozdobíme kompotovým ovocem. Připravujeme na objednávku.