Příprava nákypů

 

Nákyp je lehce stravitelný druh pokrmu, který připravujeme z mléka, vajec, másla, cukru, ovoce a předem tepelně upravených surovin – především z rýže, krupice, prosa, ovesných vloček a podobně. Nákypy tepelně upravujeme pečením.

 

Krupicový nákyp s jablky

Krupici vaříme v mléce s přísadou másla a cukru. Do vychlazené krupicové hmoty zamícháme žloutky vyšlehané s cukrem a nakonec zlehka zamícháme tuhý sníh z bílků.

Hmotu vložíme do vymaštěného pekáče, poklademe vrstvou jablek, hrozinek a posypeme skořicí a přikryjeme vrstvou krupicové hmoty. Vrch pokapeme máslem a upečeme.

 

Rýžový nákyp s meruňkami

 

 

Příprava teplých pudinků

 

Pudinky jsou jemné druhy teplých moučníků, které připravujeme vařením v páře. Připravujeme ke z mléka, másla, cukru a vajec, mouky, oříšků, mandlí, tepelně upravených surovin (rýže, ovoce), různých chuťových a aromatických přísad, jako jsou káva, kakao, rum, skořice, vanilka a podobně.

 

Kakaový pudink

Z másla, mouky, mléka a vařené kávy připravíme bešamel. Necháme vychladnout, žloutky a cukr vymícháme do zpěnění a vmícháme do vychladlého bešamelu. Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Pudinkovou formu důkladně vymastíme máslem, vysypeme moukou a do 1/3 naplníme pudinkovou hmotou, vaříme ve vodní lázni asi 3/4 hodiny.

 

Tvarohový pudink

Žloutky, máslo, cukr důkladně vymícháme, přidáme prolisovaný tvaroh, oloupané, nasekané mandle, vanilkový cukr, citrónovou kůru a vše promícháme. Přidáme z bílků ušlehaný sníh, naplníme do vymazané formy a vaříme ve vodní lázni.