Příprava moučníků z litých těst
Lité těsto používáme v kuchyňské úpravě na přípravu různých druhů omelet, palačinek, lívanců a trhanců. Slané druhy těsta používáme na přípravu některých druhů vložek do polévek.
Palačinky a omelety
- pečeme na pánvi na minimálním množstvím tuku, plníme různými džemy, zavařeninami, ovocem, tvarohem a dalšími vhodnými surovinami
- základní těsto se skládá z vajec, soli, z mléka a polohrubé mouky
- při přípravě můžeme kypřit těsto sodovou vodou nebo kypřícím práškem, vejce používáme buď v celku, nebo oddělíme žloutky od bílků (žloutky utřeme s cukrem + mléko + mouka, z bílků sníh – vmícháme)
Palačinky se zavařeninou
Palačinky potřeme džemem, stočíme nebo přeložíme do šátečku. Při podávání sypeme cukrem.
Palačinky s čokoládou a se šlehačkou
Džemem potřené a přeložené palačinky posypeme cukrem, nastrouhanou čokoládou a ozdobíme šlehačkou.
Jablečné palačinky
Silnější palačinky z těsta kypřeného sněhem, do kterého přidáme očištěná a na nudličky nastrouhaná jablka. Pečeme palačinky, přeložíme do šátečku a podáváme s brusinkovým džemem, posypané skořicovým cukrem.
Palačinky zapékané s tvarohem
LÍVANCE
- pečeme v tukem vymaštěných lívanečnících
- základní těsto: připravujeme z hladké pšeničné nebo ječné mouky, mléka, kysané smetany, smetany, vajec, cukru, soli, můžeme zvýraznit vanilkou, citrónovou nebo pomerančovou kůrou, přidáme z droždí připravený kvásek – necháme nakynout
- část porcí opečených lívanců obalujeme ve směsi práškového cukru se skořicí, část je potřená marmeládou a posypaná nastrouhaným tvrdým tvarohem.
- můžeme zdobit šlehačkou
Trhanec
- při úpravě trhanců vlijeme těsto na pekáč s rozehřátým tukem a pečeme v rozehřáté troubě. Trhanec pečeme nejdříve zespodu, když se dostatečně propečený, roztrháme těsto pomocí vidličky na menší kousky a dopečeme za občasného převracení.
Trhanec s malinovou šťávou
Těsto kypřené sněhem + hrozinky upečeme, při expedici sypeme práškovým cukrem a přelijeme malinovým sirupem rozředěným vodou..