Moučníky z listového těsta
Připravujeme z polohrubé mouky, tuku, žloutku, vody, soli a octa. Plechy pod listové těsto nemastíme, listové těsto pečeme v dobře rozehřáté troubě při teplotách 200-220 st.C.
Máslové listové těsto:
Použité potraviny: hladká mouka (500g), hrubá mouka (100g), máslo (500g), 2 vaječné žloutky (40g), sůl (5g), ocet (10g), pitná voda (250g), hladká mouka na válení (40g)
Výrobní postup:máslo zlehka promícháme se 100 g proseté hladké mouky na hladkou hmotu. Teplota surovin nesmí přesahovat 19 st.C. Po vymíchání upravíme těsto do tvaru čtverce. Z mouky, vody, žloutků, octa a soli připravíme těsto, které vypracujeme tak, aby bylo pružné a nelepilo se Vymíchané těsto necháme asi 20 minut přikryté odležet. Těsto po odležení vyválíme s máslovou částí tak, že máslovou část zabalíme do rozváleného těsta a čtyřikrát překládáme. Toto překládání ještě dvakrát opakujeme v 15-ti minutových intervalech. Během zpracování těsto odkládáme do chladničky.
Závin s ovocem a tvarohem
Trubičky z listového těsta
Krémové řezy z listového těsta
Koláčky z listového těsta