Příprava  moučníků  z  kynutého  těsta

 

Kynuté těsto používáme na přípravu mnoha druhů teplých a studených moučníků. Jsou to především lívance, vdolky, ovoce, koláče, různé druhy závinů, buchty, bábovky, šátečky, plněné knedlíky a podobně.

 

Základní těsto: příprava kvásku – droždí + cukr rozpustíme mícháním ve vhodné nádobě, přidáme část vlažného mléka, část mírně ohřáté mouky a všechno vypracujeme na řidší těstíčko. Těstíčko zaprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a v teple necháme vykynout. Příprava těsta – do vykynutého kvásku přidáme ostatní vlažné suroviny (hrubá mouka, mléko, vejce, rozehřátý tuk, chuťové přísady a vše dobře vypracujeme na hladké těsto. Přikryjeme ubrouskem a necháme v teple nakynout.

 

Kynuté knedlíky s povidly

Ze základního těsta tvoříme knedlíky, které plníme povidly, vaříme v mírně osolené vodě nebo v páře, při expedici sypeme směsí práškového cukru a skořice, přeléváme máslem.

 

Domácí tlačené koláče

Základní těsto, připravíme malé koláče, stlačený střed naplníme náplní, posypeme drobením a pečeme v rozehřáté troubě.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Domácí buchty plněné

 

Koblihy

Základní těsto (pouze žloutky + rum). Těsto vyválíme na plát, okrouhlou formou naznačíme na těstě kolečka, doprostřed vložíme džem, přeložíme druhým plátem a formou vypíchneme koblihy. Přikryté necháme mírně nakynout a smažíme po obou stranách dozlatova.