Příprava minutek z telecího masa
Používáme maso:
- z kýty (řízky, plátky, filé a medailonky)
- telecí pečeni s ledvinou (žebírka, řízky)
- telecí panenskou (medailonky, filé)
- telecí vnitřnosti (játra, mozeček, brzlík, kližky, jazyk - upravené
vařením)
V předběžné přípravě odblaňujeme, blanšírujeme, vaříme, krájíme, naklepáváme…
Tepelné úpravy jako u ostatních smažení,pečení na roštu, zapékání….
Telecí řízky-1,5 až 2cm silné plátky masa krájené z kýty nebo z vykostěné pečeně Na jednu porci používáme většinou jeden plátek.
Přírodní telecí řízek - plátek z telecí kýty (ořechu) krájený přes vlákno, zlehka naklepat, nakrájet okrajové
blány, osolit. Rychle opečeme, vyjmeme.
Do pánve moučné máslo podlít vývarem,
provařit dle potřeby dochutit solí. V hotové
šťávě krátce prohřejeme hotový řízek.
Telecí řízek na žampionech - do šťávy přidáme podušené žampiony
Pražský telecí řízek - šťáva jemněná máslem, obložení - list
hlávkového salátu, do něho vložíme
míchaná vejce se šunkou a hráškem
Holštýnský telecí řízek - maso možno potřít sardelovou pastou,
šťáva je zjemněná máslem, obložíme
sázeným vejcem, sardely a kapary
Telecí filé- menší silnější plátky z kýty, na porci většinou dva plátky
Telecí medailonky- menší plátky okrouhlého tvaru z telecí panenské nebo z kuchyňsky opracované kýty, na porci 4-5 plátků
Přírodní telecí medailónky- viz. přírodní řízek
Telecí medailónky s husími játry - obložené plátky husích jater
podušených na másle, přelít výpekem
Telecí medailónky na smetaně se žampióny - jemná smetanová
šťáva, chuťově zvýrazněná bílým
vínem a na másle dušenými žampióny
Telecí medailónky zapékané se sýrem - potřené směsí dušených žampionů a šunky, která je spojená žloutky a zapečená se sýrem
Telecí žebírko - plátek masa s žeberní kostí, odseknutý z částečně vykostěné telecí ledviny - pečeně.Na porci jedno žebírko.
Smažené telecí žebírko - podobně připravujeme telecí
ledvinu,jazyk atd.
Pařížský řízek - plátek z kýty osolit - namáčíme do těstíčka
(vejce+mléko+hl.mouka+hrášek). Smažíme do
zlatova.
Moravský a parmský telecí řízek - do těstíčka sýr (moravský bochník, parmezán)
Tel. řízek ve vinném těstíčku - místo mléka použijeme na těstíčko bílé víno