Příprava minutek z telecího masa

 

 

 

Používáme maso:   

- z kýty (řízky, plátky, filé a medailonky)

    - telecí pečeni s ledvinou (žebírka, řízky)

    - telecí panenskou (medailonky, filé)

    - telecí vnitřnosti (játra, mozeček, brzlík, kližky, jazyk - upravené

      vařením)

V předběžné přípravě odblaňujeme, blanšírujeme, vaříme, krájíme, naklepáváme…

Tepelné úpravy jako u ostatních smažení,pečení na roštu, zapékání….

 

Telecí řízky-1,5 až 2cm silné plátky masa krájené z kýty nebo z vykostěné pečeně  Na jednu porci používáme většinou jeden plátek.

Přírodní telecí řízek - plátek z telecí kýty (ořechu) krájený přes                                       vlákno, zlehka naklepat, nakrájet okrajové    

                                 blány, osolit. Rychle opečeme, vyjmeme.

                                 Do pánve moučné máslo podlít vývarem,

                                 provařit dle potřeby dochutit solí. V hotové

                                 šťávě krátce prohřejeme hotový řízek.

 

Telecí řízek na žampionech - do šťávy přidáme podušené žampiony

Pražský telecí řízek - šťáva jemněná máslem, obložení - list 

                                 hlávkového salátu, do něho vložíme

                                 míchaná vejce se šunkou a hráškem

     

Holštýnský telecí řízek - maso možno potřít sardelovou pastou,

                                     šťáva je zjemněná máslem, obložíme

                                     sázeným vejcem, sardely a kapary

 

Telecí filé- menší silnější plátky z kýty, na porci většinou dva plátky

Telecí medailonky- menší plátky okrouhlého tvaru z telecí panenské nebo z kuchyňsky opracované kýty, na porci 4-5 plátků

Přírodní telecí medailónky- viz. přírodní řízek

Telecí medailónky s husími játry - obložené plátky husích jater

                                          podušených na másle, přelít výpekem

Telecí medailónky na smetaně se žampióny - jemná smetanová

                                          šťáva, chuťově zvýrazněná bílým  

                                          vínem a na másle dušenými žampióny

Telecí medailónky zapékané se sýrem - potřené směsí dušených žampionů a šunky, která je spojená žloutky a zapečená se sýrem

 

Telecí žebírko - plátek masa s žeberní kostí, odseknutý z částečně vykostěné telecí ledviny - pečeně.Na porci jedno žebírko.  

Smažené telecí žebírko - podobně připravujeme telecí

                                       ledvinu,jazyk atd.

Pařížský řízek - plátek z kýty osolit - namáčíme do těstíčka

                        (vejce+mléko+hl.mouka+hrášek). Smažíme do 

                        zlatova.

Moravský a parmský telecí řízek - do těstíčka sýr  (moravský bochník, parmezán)

Tel. řízek ve vinném těstíčku - místo mléka použijeme na těstíčko bílé víno