Minutky ze svíčkové
! svíčkovou neklepeme paličkou !
SVíčkové řezy (Tour nedos)
- 2 plátky masa, hmotnost cca 120 gramů, krájené z tenčí části svíčkové
- používáme doplňky a vložky do šťáv, jejich kombinací získává pokrm svou charakteristiku:
Svíčkové řezy Opera
(šťáva s drůbeží játrou, kečup, červené víno, máslo), zdobené opečenou slaninou
Svíčkové řezy Djulbastia – potřené česnekem
Svíčkové řezy se šunkou a vejcem
Svíčkové řezy s husími játry
Bifteky
- silnější řezy masa ze střední části
- nejméně 150 gramů
- formujeme (možno tenkým motouzem)
biftek s vejcem
biftek se žampióny – obložený dušenými žampióny a chřestem
biftek na pražský způsob – prošpikovaný šunkou a husími játry, obložený sázeným
vejcem, plněným rajčetem s dušenými žampióny a plátky anglické slaniny, jemná vínová
šťáva
dvojitý biftek (chateaubriand)
- ze střední části svíčkové, nejméně 300 gramů; v předběžné přípravě – solit, špikovat, kořenit,
potřít olejem, nechat odležet; opečený biftek možno krátce podusit různými pochoutkovými másly
- flambujeme, připravujeme před hostem
- vzhledem k velikosti většinou jako 2 porce, podáváme krájený na plátky, upravené do původního tvaru