Minutky ze svíčkové

! svíčkovou neklepeme paličkou !

 

 

 SVíčkové řezy (Tour nedos)

 

- 2 plátky masa, hmotnost cca 120 gramů, krájené z tenčí části svíčkové

- používáme doplňky  a vložky do šťáv, jejich kombinací získává pokrm svou charakteristiku:

 

Svíčkové řezy Opera

(šťáva s drůbeží játrou, kečup, červené víno, máslo), zdobené opečenou slaninou

 

Svíčkové řezy Djulbastia – potřené česnekem

Svíčkové řezy se šunkou a vejcem

Svíčkové řezy s husími játry

 

Bifteky

- silnější řezy masa ze střední části

- nejméně 150 gramů

- formujeme (možno tenkým motouzem)

 

 biftek s vejcem

 biftek se žampióny – obložený dušenými žampióny a chřestem

 biftek na pražský způsob – prošpikovaný šunkou a husími játry, obložený sázeným

 vejcem, plněným rajčetem s dušenými žampióny a plátky anglické slaniny, jemná vínová

 šťáva

 

dvojitý biftek (chateaubriand)

- ze střední části svíčkové, nejméně 300 gramů; v předběžné přípravě – solit, špikovat, kořenit,

  potřít olejem, nechat odležet; opečený biftek možno krátce podusit různými pochoutkovými másly

- flambujeme, připravujeme před hostem

- vzhledem k velikosti většinou jako 2 porce, podáváme krájený na plátky, upravené do původního   tvaru