Zavářky do polévek 

Jsou to potraviny nebo výrobky, které se mohou zavařovat přímo do polévky, často je však zavařujeme mimo polévku, protože by nám mohli polévku (vývar) zakalit.

nudle
vejce, hrubá mouka, voda - vypracujeme tuhé těsto, necháme uležet, vyválíme tenké pláty, necháme proschnout, krájíme nudle, velikost podle potřeby, vaříme v osolené vodě

strouhání
nudlové těsto strouháme na hrubém struhadle, necháme oschnout, vaříme v osolené vodě
 

kapání
mléko, hrubá mouka, vejce, důkladně rozmícháme, necháme odležet, přes síto nebo struhadlo necháme kapat do mírně osolené vařící vody
 

noky
zavaříme mléko a máslo, opatrně přisypeme hrubou mouku
a připravíme odpalované těsto, necháme vychladnout, vmícháme
vejce, navlhčenou kávovou lžičkou vykrajujeme noky a ihned vaříme v mírně osolené vařící vodě
 

zeleninové noky
uvaříme zeleninu (mrkev a květák, nakrájíme na kostičky) do vody
od vaření zeleniny přidáme máslo, opatrně přisypeme hrubou mouku
a připravíme odpalované těsto, necháme vychladnout, vmícháme
vejce, nakrájenou zeleninu a hrášek, navlhčenou kávovou lžičkou vykrajujeme noky a ihned vaříme v mírně osolené vařící vodě
 

krupicové noky
postup stejný, používáme mouku krupici a muškátový květ
 

špekové knedlíčky
uzený bůček uvaříme a nakrájíme na drobné kostičky, nakrájíme slaninu a roztavíme, vše spolu s drobně nakrájenou žemlí smícháme a opečeme v troubě, z vajec, mléka a hrubé mouky připravíme těstíčko, mletý pepř, sůl, mletý květ, zelená petrželka, přidáme orestovanou žemli s bůčkem, vypracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky a vaříme v osolené vodě
 

játrové knedlíčky, noky, rýže
meleme hovězí játru, vymačkanou namočenou žemli a cibuli, přidáme strouhanku, hladkou mouku a česnek, sůl, vejce, majoránku a mletý pepř, promícháme, vaříme ve vývaru nebo osolené vodě: 
knedlíky –
tvarujeme malé kuličky
noky – tvarujeme malou lžičkou    
rýže – protlačujeme přes sítko
Pokud vaříme zavářky mimo vývar, vyjmeme a propláchneme ve studené vodě.

masové knedlíčky, noky, rýže -