Omáčky – teplé jemné a bílé – holandská  

Holandské omáčka 
zahušťuje se pomocí žloutku, omáčkám zahušťovaným tímto způsobem se říká  jemné. Vhodnou nádobu s vývarem a žloutky umístíme do vodní lázně a mícháme tak dlouho dokud nám směs nezhoustne, pak přidáme plátky syrového másla, lehce promícháme a dochutíme citrónovou šťávou, mletým bílím pepřem a podle potřeby dosolíme, uchováváme ve vodní lázni při teplotě asi 50°C. V dnešní době se používá na přípravu holandské omáčky sypký polotovar. Připravenou omáčku můžeme používat i na přípravu dalších omáček.

Omáčky připravované ze základní omáčky Holandské

Bernaise (Bernská)
holandská omáčka, drobně sekaná petrželová nať, estragon, kerblík
 

Mušelín
holandská omáčka, šlehaná smetana
 

Choron (šoron)
holandská omáčka, rajčatový protlak

Maltézská
holandská omáčka, pomerančová šťáva a kůra

Riche (bohatá)
holandská omáčka, lanýže, žampióny, račí ocásky
 

Suvorov
holandská omáčka, lanýži