Omáčky – teplé jemné a bílé – holandská
Holandské omáčka
zahušťuje se pomocí žloutku, omáčkám zahušťovaným tímto způsobem se
říká jemné.
Vhodnou nádobu s vývarem a žloutky umístíme do vodní lázně a mícháme
tak dlouho dokud nám směs nezhoustne, pak přidáme plátky syrového másla,
lehce promícháme a dochutíme citrónovou šťávou, mletým bílím pepřem a
podle potřeby dosolíme, uchováváme ve vodní lázni při teplotě asi 50°C.
V dnešní době se používá na přípravu holandské omáčky sypký
polotovar.
Připravenou omáčku můžeme používat i na přípravu dalších omáček.
Omáčky připravované ze základní omáčky Holandské
Bernaise (Bernská)
holandská omáčka, drobně sekaná
petrželová nať, estragon, kerblík
Mušelín
holandská omáčka, šlehaná smetana
Choron (šoron)
holandská omáčka, rajčatový protlak
Maltézská
holandská omáčka, pomerančová šťáva a kůra
Riche (bohatá)
holandská omáčka, lanýže, žampióny, račí ocásky
Suvorov
holandská omáčka, lanýži