Omáčky - studené jemné a bílé - vinaigrette, majonéza
Vinaigrette
tato omáčka je velmi rozšířená v mezinárodní kuchyni, někdy
se používá název
bylinková omáčka - ve studeném vývaru bez tuku rozpustíme sůl
a cukr, ocet, zamícháme hořčici,
drobně rozsekanou zelenou petrželku nebo pažitku a jemně nakrájené okurky a cibuli, do směsi za stálého míchání přiléváme olej.
Připravenou omáčku můžeme používat i na přípravu dalších omáček
Omáčky připravované ze základní omáčky Vinaigrette
Ravigote (ravigot) - omáčka vinaigrette, drobně nasekané uvařené
vejce, bílé víno
Ruská -
omáčka vinaigrette, humří maso, hořčice, bílí pepř
Norská - omáčka vinaigrette, sekaný žloutek, sardelky
Rybářská - omáčka vinaigrette, kerblík, krabí maso
Majonéza
pravá
majonéza je francouzského původu, v kuchyni má mnohostranné využití
a i když v poslední době je někdy ze zdravotních důvodů nahrazována
jogurtem nebo některými jinými výrobky, je stále nepostradatelná. Jakost
hotové majonézy záleží na kvalitě použitých surovin a na správném
technologickém postupu přípravy.
Příčiny srážení majonézy
- většinou se jedná o nevhodnou teplotu
jedné
nebo obou
základních surovin,
teplotu použitého nádobí nebo špatné
šlehání
Náprava sražené majonézy
- připravíme novou majonézu a sraženou
do ní
postupně přidáváme
Uchovávání majonézy
- uchovávat se dá jen základní majonéza,
protože neobsahuje žádné
přísady, majonézu
dáme do čisté skleněné nebo
porcelánové
nádoby a přikryjeme
alobalem
Ve
VS se nesmí používat nevařená majonéza, jelikož příprava vařené majonézy
je složitější, je vhodnější používat vždy majonézu průmyslově připravenou.
Základní majonéza
žloutky mírně
osolíme, rozmícháme a za stálého míchání pomalu přidáváme olej, pokud
směs začne houstnout přidáme ocet nebo citrónovou šťávu a olej můžeme
začít přidávat rychleji, je vhodné dodržovat váhy surovin dle receptur
Vařená majonéza
do vhodné
nádoby dáme vodu, žloutky, ocet a sůl a šleháme ve vodní lázni do
zhoustnutí, necháme vychladnou a do prochladlého základu zvolna přidáváme
olej. Připravenou omáčku můžeme používat i na přípravu dalších omáček
Omáčky připravované ze základní majonézy
majonéza, hořčice, ocet, sůl, bylinky, mletý bílý pepř, worcester, v naší kuchyni dále ještě okurky a cibuli, někdy bílé víno |
![]() |
majonéza, citrónová šťáva, nasekané kapary, kyselé okurky, hořčice, sůl, mletý bílý pepř, kaviár |
|
majonéza, kapary, cibulová šťáva, estragonové lístky, petrželová nať, nastrouhané okurky, sůl, ocet, worcester, bílý pepř, promícháme |
očištěná jablka nakrájíme a dusíme v bílém víně, vychladíme a prolisujeme, přidáme ocet, cukr, sůl, pepř, worcester, nastrouhaný křen a vmícháme do majonézy, přidáme šlehačku majonéza, kečup, chilli, červené víno, sůl, cukr, citrónová šťáva |