Speciální a studené polévky 

Do této skupiny patří polévky, které se nepřipravují běžně v závodech veřejného stravování, nebo se přípravou odlišují od ostatních polévek.  

Přesnídávkové polévky

tyto polévky se odlišují způsobem podávání, již z názvu vyplívá, že
jsou určeny na podávání přesnídávek a svačin, jejich základní úkol
je nasytit strávníka. Zvýšená kalorická hodnota je dosahována větším podílem vložek nebo zavářek. Mezi přesnídávkové polévky řadíme
i některé hnědé a bílé polévky

Dietní a zdravotní polévky
připravují se v souladu s předpisy pro jednotlivé druhy diet, nebo splňují určité zdravotní hledisko, podle zásad správné výživy.

Polévky z alkoholických nápojů
jsou to oblíbené staročeské pokrmy, byly poměrně výživné a podávali se proto v období rekonvalescence, nejznámější byla polévka pivní.  

Studené polévky
připravují se hlavně v jižních zemích, u nás spíše v restauracích
vyšší úrovně a to nejvíce v letním období. Mají za úkol hlavně osvěžit. 

Ovocné polévky
připravujeme z jednoho nebo více druhů ovoce, můžeme kombinovat čerstvé a konzervované, sladké podáváme dobře vychlazené, můžeme zahušťovat bramborovou, kukuřičnou moukou nebo zálivkou z mléka nebo smetany a pudinkového prášku. Lze rovněž použít i jogurt nebo zakysanou smetanu.

Některé druhy speciálních polévek: