Speciální a studené polévky
Do této skupiny patří polévky, které se nepřipravují
běžně v závodech veřejného stravování, nebo se přípravou odlišují
od ostatních polévek.
Přesnídávkové polévky
tyto polévky
se odlišují způsobem podávání, již z názvu vyplívá, že
jsou určeny
na podávání přesnídávek a svačin, jejich základní úkol
je nasytit strávníka.
Zvýšená kalorická hodnota je dosahována větším podílem vložek nebo zavářek.
Mezi přesnídávkové polévky řadíme
i některé hnědé a bílé polévky
připravují
se v souladu s předpisy pro jednotlivé druhy diet, nebo splňují určité
zdravotní hledisko, podle zásad správné výživy.
Polévky z alkoholických nápojů
jsou to
oblíbené staročeské pokrmy, byly poměrně výživné a podávali se proto v období
rekonvalescence, nejznámější byla polévka pivní.
připravují
se hlavně v jižních zemích, u nás spíše v restauracích
vyšší
úrovně a to nejvíce v letním období. Mají za úkol hlavně osvěžit.
připravujeme
z jednoho nebo více druhů ovoce, můžeme kombinovat čerstvé a
konzervované, sladké podáváme dobře vychlazené, můžeme zahušťovat
bramborovou, kukuřičnou moukou nebo zálivkou z mléka nebo smetany a
pudinkového prášku. Lze rovněž použít i jogurt nebo zakysanou smetanu.
Některé
druhy speciálních polévek: