Význam příloh, druhy a dávkování 

Přílohy jsou důležitou součástí všech pokrmů. Volba závisí na druhu, způsobu úpravy hlavní suroviny a podle úpravy a podle přílohy se
pak může vybrat i doplněk. Přílohy mají za úkol doplnit pokrm jak biologicky, tak i kaloricky. Při přípravě se snažíme vybírat šetrné tepelné způsoby, někdy se příloha může podávat i syrová, zvláště v poslední době, s tím jak se zvedla váha některých masitých výrobků, mnoho lidí si pokrm doplňuje pouze salátem, který zde plní roli přílohy. Některé, zvláště tradiční české přílohy z brambor, se někdy používají i jako hlavní jídlo. 

Přílohy rozdělujeme podle základní suroviny
přílohy z brambor
přílohy z obilovin a výrobků z nich (někdy se uvádějí zvlášť)
          -     mouky
          -     těstovin
          -     rýže

obilných vloček
ze zeleniny
z ovoce
z hub

Dále přílohy dělíme podle způsobu podávání
tepelně zpracované
         -      vařené
         -      dušené
         -      pečené
         -      smažené

podávané za syrova 

Dávkování příloh
v současné době již velikost příloh není dána recepturami, ty se považují pouze za doporučující a závisí již většinou na samotné provozovně nebo na přání hosta.
přílohy z brambor - se s výjimkou smažených - 200g
přílohy z těstovin - 200 g
z rýže na váhu -150 g
houskové, karlovarské a ostatní knedlíky - 160 g
ostatní moučné přílohy - 200 g

Tyto váhy se považují pouze za orientační a většina provozoven na jídelním lístku uvádí i cenu a váhu "poloviční" porce