Význam příloh, druhy a dávkování
Přílohy jsou důležitou součástí všech pokrmů.
Volba závisí na druhu, způsobu úpravy hlavní suroviny a podle úpravy a
podle přílohy se
pak může vybrat i doplněk. Přílohy mají za úkol
doplnit pokrm jak biologicky, tak i kaloricky. Při přípravě se snažíme vybírat
šetrné tepelné způsoby, někdy se příloha může podávat i syrová, zvláště
v poslední době, s tím jak se zvedla váha některých masitých výrobků,
mnoho lidí si pokrm doplňuje pouze salátem, který zde plní roli přílohy.
Některé, zvláště tradiční české přílohy z brambor, se někdy používají
i jako hlavní jídlo.
Přílohy rozdělujeme podle základní suroviny
přílohy
z brambor
přílohy
z obilovin a výrobků z nich (někdy se uvádějí zvlášť)
- mouky
- těstovin
- rýže
obilných
vloček
ze
zeleniny
z ovoce
z hub
Dále přílohy dělíme podle způsobu podávání
tepelně
zpracované
- vařené
- dušené
- pečené
- smažené
podávané za syrova
Dávkování příloh
v současné
době již velikost příloh není dána recepturami, ty se považují pouze za
doporučující a závisí již většinou na samotné provozovně nebo na přání
hosta.
přílohy
z brambor - se s výjimkou smažených - 200g
přílohy
z těstovin - 200 g
z rýže
na váhu -150 g
houskové,
karlovarské a ostatní knedlíky - 160 g
ostatní
moučné přílohy - 200 g
Tyto váhy se považují pouze za orientační a většina provozoven na jídelním
lístku uvádí i cenu a váhu "poloviční" porce.