Přílohy z rýže
Rýže je poměrně lehce stravitelná, je vhodná i
v dietním stravování, k nejkvalitnějším patří dlouhozrná rýže,
čím je rýže bělejší, tím je
méně kvalitnější - má menší
biologickou hodnotu. Z tohoto hlediska
je nejvhodnější rýže NATURAL,
která je neloupaná, s typicky nahnědlou slupkou, velmi kvalitní je rýže
BASMATI, ta pochází z předhůří Himalájí, je menší a je
rovněž neloupaná. V poslední době se objevuje i rýže divoká
– pochází ze severní Ameriky a jsou to neloupaná semena divoké trávy, je
relativně drahá, při přípravě
je vhodné ji nejdříve spařit a asi 1 hodinu nechat odmočit
Vařená
rýže
rýži přebereme
a propláchneme v několika vodách, až ji zbavíme škrobu, poté ji vložíme do vařící dochucené vody, vaříme pomalu
a po uvaření ji propláchneme ve
studené vodě, můžeme dále
používat na další přípravu
Dušená rýže
rýži přebereme
a propláchneme v několika vodách, až ji zbavíme škrobu, správně by
se měla opéct na tuku, v případě že ji opečete příliš, rýže zůstane
sklovitá a tvrdá. Po opečení ji zalijeme vařící
vodou v poměru 1 díl
rýže : 1,5 dílu vařící vody, přidáme sůl, cibuli
s hřebíčkem, zavaříme,
poté ji s poklicí na 20 minut vložíme do rozehřáté trouby, je vhodné po
15 minutách rýži zkontrolovat,
dá se ještě upravit množství vody, po udušení
vyjmeme cibuli
a rýži promícháme.
Varianty dušené rýže
kari rýže
papriková rýže
kečupová rýže
rýže s hráškem
rýže se šunkou
rýže petrželová
rýže zeleninová
rýže se sýrem
rýže žampiónová