Přílohy z těstovin
Těstoviny
pocházejí původně z Asie, vyrábějí se z tence vyváleného
nekvašeného těsta, jehož základem je pšeničná mouka z tvrdé pšenice
s vysokým obsahem lepku, voda, a vejce. Po vypracování
se těsto nechá odležet a pak upravuje na požadované tvary a dosušuje,
po usušení má vlhkost asi 12 %.
Druhy - dělení:
Podle obsahu vajec
bezvaječné
vícevaječné
Podle tvaru
krátké - nudle (vlasové, pološiroké, široké, abeceda, flíčky, atd.),
mušle, vřetena, kolínka, růžky
dlouhé -
makaróny, špagety
Domácí těstoviny
připravujeme
je z hrubé mouky, vajec a vody, vypracujeme tužší těsto, necháme odležet,
vyválíme a nakrájíme na požadované tvary, necháme usušit
Vaření - těstoviny se navaří až o 150 % procent, proto je vaříme
v
dostatečném
množství vody (alespoň 7 x větší než množství těstovin) s trochou oleje,
těstoviny vaříme takzvaně na zkus - an dante,
po scezení je propláchneme
studenou vodou a promastíme
Dušení
těstovin
na dušení
používáme těstoviny předem uvařené (makaróny, špagety, široké nudle,
kolínka, atd.), vařené těstoviny dáme na rozehřátý tuk, doplníme o ostatní
suroviny dle TP, ochutíme a v troubě dodusíme, můžeme
doplnit vývarem nebo bílou omáčkou
Pokud používáme těstoviny syrové
doplníme o ostatní suroviny dle TP, ochutíme a v troubě dodusíme, můžeme
doplnit vývarem nebo bílou omáčkou