Přílohy z těstovin 

Těstoviny pocházejí původně z Asie, vyrábějí se z tence vyváleného nekvašeného těsta, jehož základem je pšeničná mouka z tvrdé pšenice s vysokým obsahem lepku, voda, a vejce. Po vypracování  se těsto nechá odležet a pak upravuje na požadované tvary a dosušuje, po usušení má vlhkost asi 12 %.  

Druhy - dělení:
Podle obsahu vajec

bezvaječné
 vícevaječné

Podle tvaru
krátké - nudle (vlasové, pološiroké, široké, abeceda, flíčky, atd.),
            mušle, vřetena, kolínka, růžky.
dlouhé - makaróny, špagety

Domácí těstoviny
připravujeme je z hrubé mouky, vajec a vody, vypracujeme tužší těsto, necháme odležet, vyválíme a nakrájíme na požadované tvary, necháme usušit.
 

Vaření - těstoviny se navaří až o 150 % procent, proto je vaříme
v dostatečném množství vody (alespoň 7 x větší než množství těstovin) s trochou oleje, těstoviny vaříme takzvaně na zkus - an dante, po scezení je propláchneme studenou vodou a promastíme.

Dušení těstovin  
na dušení používáme těstoviny předem uvařené (makaróny, špagety, široké nudle, kolínka, atd.), vařené těstoviny dáme na rozehřátý tuk, doplníme o ostatní suroviny dle TP, ochutíme a v troubě dodusíme, můžeme doplnit vývarem nebo bílou omáčkou.
Pokud používáme těstoviny syrové
(strouhání, těstovinová rýže), nejdříve je chvíli restujeme, pak zalijeme osolenou vodou, uvaříme,
doplníme o ostatní suroviny dle TP, ochutíme a v troubě dodusíme, můžeme doplnit vývarem nebo bílou omáčkou.