Přílohy z mouky
řadíme
zde všechny přílohy, ve kterých mouka tvoří základní část,
z mouky
vytváříme různé druhy těst, které můžeme dále doplňovat
a
tepelně zpracováváme vařením.
Druhy příloh připravovaných z mouky:
Houskové knedlíky kynuté
z vlažného
mléka, části hrubé mouky a droždí připravíme kvásek,
po nakynutí dáme
do zbytku mouky, přidáme ostatní vlažné mléko,
sůl, vypracujeme těsto,
před koncem dáme nakrájené housky
a domícháme,
necháme vykynout, vážíme
a tvarujeme bochánky,
poté vyválíme knedlíky
a necháme vykynout, po
vykynutí vaříme,
pokud vaříme ve vodě knedlíky
otočíme, po vytažení
propícháme
aby mohla uniknou pára a knedlíky
namastíme olejem
Karlovarské knedlíky, vídeňské, hrníčkové
žemle
nakrájíme na kostičky, pokropíme
mlékem, ve vhodné nádobě rozšleháme žloutky s mlékem
a solí, přidáme
hrubou mouku
a navlhčené žemle, zelenou petrželku, zlehka
promícháme, na závěr přidáme hustý sníh a opět opatrně zamícháme, vaříme
v ubrousku
hrníčkový knedlík ve vymazaném hrníčku, který naplníme ze 2/3.
Dnes často
vaříme ve fólii, v tom případě fólii příliš neutahujeme
(v průběhu
vaření nám
knedlík nabude na objemu a fólie, na rozdíl
od utěrky není dostatečně pružná), po zavázání obou konců ji propícháme.
Špekové knedlíky
řídké těstíčko,
přidáme nakrájený opražený bůček se slaninou, žemli, necháme
odležet,
tvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě, po uvaření propícháme
vidličkou, lze vařit i v utěrce nebo fólii.
Máslové nok
a vypracujeme
odpalované
těsto, necháme vychladnout, přidáme muškátový květ, vejce,
důkladně promícháme a dochutíme,
polévkovou lžící
namočenou ve vodě
tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě
Krupicové nok