Přílohy z mouky 

řadíme zde všechny přílohy, ve kterých mouka tvoří základní část,
z mouky vytváříme  různé druhy těst, které můžeme dále doplňovat
a tepelně zpracováváme vařením. 

Druhy příloh připravovaných z mouky:
Houskové knedlíky kynuté
z vlažného mléka, části hrubé mouky a droždí připravíme kvásek,
po nakynutí dáme do zbytku mouky, přidáme ostatní vlažné mléko, 
sůl, vypracujeme těsto, před koncem dáme nakrájené housky
a domícháme, necháme vykynout, vážíme a tvarujeme bochánky,
poté vyválíme knedlíky a necháme vykynout, po vykynutí vaříme,
pokud vaříme ve vodě knedlíky otočíme, po vytažení propícháme
aby mohla uniknou pára a knedlíky namastíme olejem.
 

Karlovarské knedlíky, vídeňské, hrníčkové
žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme mlékem, ve vhodné nádobě rozšleháme žloutky s mlékem a solí, přidáme hrubou mouku
a navlhčené žemle, zelenou petrželku, zlehka promícháme, na závěr přidáme hustý sníh a opět opatrně zamícháme, vaříme v ubrousku,
hrníčkový knedlík ve vymazaném hrníčku, který naplníme ze 2/3.
Dnes často vaříme ve fólii, v tom případě fólii příliš neutahujeme
(v průběhu vaření nám knedlík nabude na objemu a fólie, na rozdíl
od utěrky není dostatečně pružná), po zavázání obou konců ji propícháme.
 

Špekové knedlíky
hrubá mouka, sůl, vejce, pepř mletý, květ mletý a mléko, vypracujeme
řídké těstíčko, přidáme nakrájený opražený bůček se slaninou, žemli, necháme odležet, tvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě, po uvaření propícháme vidličkou, lze vařit i v utěrce nebo fólii.
 
Máslové noky
mléko zavaříme se solí a máslem, přidáme hrubou mouku
a vypracujeme odpalované těsto, necháme vychladnout, přidáme muškátový květ, vejce, důkladně promícháme a dochutíme,
polévkovou lžící namočenou ve vodě tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě.
 

Krupicové nok
y
stejný postup pouze místo hrubé mouky používáme krupici.
 

Halušky
mouka hrubá, kypřící prášek, vejce, voda, mléko a sůl, vše vypracujeme a přes děrované síto protlačujeme do vařící osolené vody, uvařené vyjmeme, propláchneme studenou vodou a promastíme.