Přílohy z brambor 

Brambory řadíme mezi potraviny sytící a současně i ochranné. Nejdůležitější látkou v bramborách je škrob, dále je důležitý význam bílkovin, ten je sice pouze 2 %, ale složením svých aminokyselin se bílkoviny v bramborách poměrně podobají bílkovinám mase. Z nerostných látek je důležitý obsah K, Fe a dále je zde obsažen vitamín C.
Brambory se v současné době dodávají oškrábané nebo loupané, tyto jsou chemicky ošetřeny, aby nedocházelo k černání, chemické ošetření však ovlivňuje chuť brambor, je nutné je okamžitě po dodání opláchnou a zkonzumovat, z loupaných brambor jsou nejvhodnější brambory vakuově balené, nesmí však dojít k roztržení obalu, v tom případě je brambory nutno dát do vody a co nejrychleji zkonzumovat.

Vaření brambor
vaření je ze zdravotního hlediska nejvhodnější způsob vaření brambor, pokrm je nejsnáze stravitelný, z biologického hlediska je nejlepší vaření v páře nebo ve slupce, oba způsoby snižují množství látek vyluhovaných do vody. Pokud vaříme brambory ve vodě, vkládáme je do vařící vody a to co nejdříve po očištění, není vhodné brambory dlouhodobě máčet ve vodě, brambory by měly být nakrájené na stejnoměrné kousky, u nás je většinou doplňujeme kmínem a zelenou natí, při podávání brambory doplňujeme máslem, pokud je podáváme bez šťávy můžeme je dávat i maštěné tukem nebo orestovanou cibulkou, tento způsob je zvláště vhodný v současné moderní gastronomii, protože nám umožňuje brambory tvarovat ve formičkách.  

Varianty vařených brambor:
Vypichované brambory 
Anglické brambory  
Na holandský způsob
Brambory RITZ 

Šťouchané brambory  
Bramborová kaše
Brambory CAREME  
Gratinované brambory  
Bramborové SUFLÉ  

Brambory vařené ve slupce

používají se většinou na přípravu salátů, připravených se zeleninou
a buď olejem nebo majonézou, dále je používáme na opékání. 

Dušené brambory
připravené brambory nakrájíme na kostky nebo silnější plátky
a orestujeme na cibulovém základě, poté podlijeme vodou nebo vývarem, sůl, kousek zelené natě, dusíme do měkka a na závěr můžeme ještě doplnit smetanou s moukou nebo bešamelem
  
Varianty dušených brambor:
Brambory dušené po staročesku s koprem
 
Brambory na bretaňský způsob
Brambory dušené na maďarský způsob
Vypichované brambory
Provensálské brambory
Zámecké brambory

Smažení brambor
brambory očistíme, omyjeme, nakrájíme na tvary podle potřeby
- hranolky, nudličky, slámu, plátky, lupínky apod., zalijeme vodou
a necháme je asi hodinu vyluhovat, zbaví se tím škrobu, poté je osušíme, větší množství brambor je vhodné předsmažit, dnes se využívá více mražených polotovarů.  

Druhy smažených brambor

Opékané brambory

brambory uvaříme v e slupce v osolené vodě, necháme vychladit
a oloupeme, nakrájíme na plátky, ty pak opékáme na tuku, nebo
je můžeme opékat i na cibulce .

Alsaské brambory
- krátce povaříme a poté opečeme na másle,
                podáváme s cibulí orestovanou na slanině a zelenými
                natěmi.
Lyonské brambory - brambory krájíme na plátky, opečeme na
                másle s cibulkou a podáváme s pažitkou.

Pečené brambory
očištěné ale i pouze důkladně omyté brambory nakrojíme do kříže
nebo rozkrájíme na plátky a pečeme rozložené na plechu, můžeme péct i zabalené v alobalu a podávané tak, že je shora rozřízneme  a prsty částečně zespodu vymáčkneme.

Brambory Vlasty Buriana
- brambory i se slupkou rozkrojíme
                a vydlabeme, naplníme šunkou se špenátem a bramborovou
                kaší, zapečeme.

Brambory se šlehačkou
- brambory očistíme, nakrájíme na plátky,
                sůl, česnek, šlehačka
a dáme péct.

Bramborové těsto
připravujeme buď z vařených nebo syrových brambor, ty nastrouháme, doplníme hrubou moukou, krupicí, vejcem, solí a tvarujeme nebo plníme dle potřeby, poté vaříme v osolené vodě nebo na páře.

Syrové brambory
ze syrových brambor připravujeme těsta, které dále používáme dle technologického postupu.

Chlupaté knedlíky - brambory nastrouháme, necháme odstát,
                slijeme vodu, přidáme vejce, hrubou mouku a sůl,vypracujeme   těsto, lžící tvarujeme a hned vaříme, po uvaření ochladíme a promastíme.

Bramborák, cmunda - syrové strouhané brambory, vejce, sůl, česnek,
                kmín, mletý pepř, majoránka, někde mléko.
 

Bramboráčky - stejné těsto ale bez česneku ale s muškátovým
                oříškem a zelenými natěmi, smažíme v lívanečníku.

Vařené brambory
brambory vaříme ve slupce, dobře vychladíme, nastrouháme.
 

Bramborové knedlíky - vařené, ostrouhané brambory, hrubá
               mouka, krupice, sůl, vejce, těsto zpracujeme, připravíme
               potřebné tvary, ihned vaříme, po uvaření vychladíme ve
               studené vodě a namastíme, do knedlíků je možné dát
               i nakrájenou housku.
 

Bramborové šišky
Bramborové špalíky