Přílohy z brambor
Brambory řadíme mezi potraviny sytící a současně
i ochranné. Nejdůležitější látkou v bramborách je škrob, dále je důležitý význam bílkovin, ten je sice pouze 2
%, ale složením svých aminokyselin se bílkoviny v bramborách poměrně
podobají bílkovinám mase. Z nerostných látek je důležitý obsah K, Fe a dále je zde obsažen vitamín
C.
Brambory se v současné době dodávají oškrábané nebo loupané, tyto
jsou chemicky ošetřeny, aby nedocházelo k černání, chemické ošetření
však ovlivňuje chuť brambor, je nutné je okamžitě po dodání opláchnou a
zkonzumovat, z loupaných brambor jsou nejvhodnější brambory vakuově
balené, nesmí však dojít k roztržení obalu, v tom případě
je
brambory nutno dát do vody a co nejrychleji zkonzumovat.
Vaření brambor
vaření je ze zdravotního hlediska nejvhodnější způsob vaření
brambor, pokrm je nejsnáze stravitelný, z biologického hlediska
je
nejlepší
vaření v páře nebo ve slupce, oba způsoby snižují
množství látek
vyluhovaných do vody. Pokud vaříme brambory
ve vodě, vkládáme je do vařící
vody a to co nejdříve po očištění,
není vhodné brambory dlouhodobě máčet ve vodě, brambory by měly být nakrájené na stejnoměrné kousky, u nás je
většinou doplňujeme kmínem a zelenou natí, při podávání brambory doplňujeme
máslem, pokud je podáváme bez šťávy můžeme je dávat i maštěné tukem
nebo orestovanou cibulkou, tento způsob je zvláště vhodný v současné
moderní gastronomii, protože nám umožňuje brambory tvarovat ve formičkách
Varianty vařených
brambor
Vypichované brambory
Anglické brambory
Na holandský způsob
Brambory RITZ
Šťouchané brambory
Bramborová kaše
Brambory CAREME
Gratinované brambory
Bramborové SUFLÉ
Dušené
brambory
připravené brambory nakrájíme na kostky nebo silnější plátky
a
orestujeme na cibulovém základě, poté podlijeme vodou nebo vývarem, sůl,
kousek zelené natě, dusíme do měkka a na závěr můžeme ještě doplnit smetanou s moukou nebo bešamelem
Varianty dušených brambor:
Brambory dušené po staročesku s koprem
Brambory na bretaňský způsob
Brambory dušené na maďarský způsob
Vypichované brambory
Provensálské brambory
Zámecké brambory
Smažení
brambor
brambory očistíme, omyjeme, nakrájíme na tvary podle potřeby
-
hranolky, nudličky, slámu, plátky, lupínky apod., zalijeme vodou
a necháme je asi hodinu vyluhovat, zbaví
se tím škrobu, poté je osušíme, větší množství
brambor je vhodné předsmažit, dnes se využívá více mražených polotovarů
Druhy smažených brambor
Opékané
brambory
brambory uvaříme v e slupce v osolené vodě, necháme vychladit
a oloupeme, nakrájíme na plátky,
ty pak opékáme na tuku, nebo
je můžeme opékat i na cibulce
Alsaské brambory
- krátce povaříme a poté opečeme na másle,
podáváme s cibulí
orestovanou na slanině a zelenými
natěmi
Lyonské brambory
- brambory krájíme na plátky, opečeme na
másle s cibulkou a
podáváme s pažitkou
Pečené
brambory
očištěné ale i pouze důkladně omyté brambory nakrojíme do kříže
nebo rozkrájíme na plátky a pečeme rozložené na plechu, můžeme péct i
zabalené v alobalu
Brambory Vlasty Buriana
- brambory i se slupkou rozkrojíme
a vydlabeme,
naplníme
šunkou se špenátem a bramborovou
kaší, zapečeme
Brambory se šlehačkou
- brambory očistíme, nakrájíme na plátky,
sůl,
česnek, šlehačka
Bramborové
těsto
připravujeme buď z vařených nebo syrových brambor, ty nastrouháme,
doplníme hrubou moukou, krupicí, vejcem, solí a tvarujeme nebo plníme dle
potřeby, poté vaříme v osolené vodě nebo na páře
Syrové
brambory
ze syrových brambor připravujeme těsta, které dále používáme
dle technologického postupu.
Chlupaté knedlíky
- brambory nastrouháme, necháme odstát,
slijeme vodu, přidáme
vejce, hrubou mouku a sůl,vypracujeme těsto, lžící tvarujeme a hned vaříme,
po uvaření ochladíme a promastíme.
Bramborák, cmunda
- syrové strouhané brambory, vejce, sůl, česnek,
kmín, mletý
pepř,
majoránka, někde mléko
Bramboráčky
- stejné těsto ale bez česneku ale s muškátovým
oříškem
a zelenými natěmi, smažíme v lívanečníku
Vařené
brambory
brambory vaříme ve slupce, dobře vychladíme, nastrouháme
Bramborové knedlíky
- vařené, ostrouhané brambory, hrubá
mouka, krupice, sůl, vejce,
těsto zpracujeme, připravíme
potřebné tvary, ihned vaříme, po
uvaření
vychladíme ve
studené vodě a namastíme, do
knedlíků je možné dát
i nakrájenou
housku
Bramborové šišky
Bramborové špalíky