TP
přípravy skopového masa:
Skopová
plec, kýta,
hřbet na česneku
odleželé a očištěné maso potřeme česnekem rozetřeným se solí a
stáhneme motouzem (tvarujeme váleček ), cibulový základ orestujeme dorůžova
a přidáme zbytek česneku, opečeme maso, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme
( pečeme v troubě ) do měkka, přeléváme výpekem, doléváme vodu, měkké
maso vyjmeme a šťávu vyrestujeme do tuku,
zaprášíme moukou, orestujeme a
zalijeme vodou, provaříme, dochutíme, přecedíme.
Skopová plec, kýta
na divoko
odleželé a očištěné maso stáhneme pomocí motouzu, zeleninový základ,
voda, vložíme
maso a dusíme do měkka, vyjmeme, výpek vyrestujeme a zaprášíme
moukou, zalijeme vodou, provaříme, víno a dochutíme, přecedíme, při podávání
zdobíme citrónem a brusinkovým kompotem.
Skopová plec, kýta
na paprice
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí
motouzu, osolíme, opečeme na cibulovém základě, přidáme papriku a
zalijeme vodou, dusíme do měkka,
vyjmeme a zahustíme zásmažkou, mléko,
provaříme, dochutíme a přecedíme, zjemníme
smetanou
Skopové na paprice
odleželé a očištěné maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opečeme
na cibulovém základě,
přidáme papriku a zalijeme vodou, dusíme do měkka,
vyjmeme a zahustíme zásmažkou,
mléko, provaříme, dochutíme a přecedíme,
zjemníme smetanou.
Skopová plec, kýta
na víně
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí
motouzu, osolíme,
cibuli orestujeme s cukrem, rajčatový protlak, divoké
koření, citrón, voda, vložíme maso
a dusíme do měkka, ke konci přidáme
víno, vyjmeme
nezahušťuje
Kavkazský šašlik
– minutka
skopovou kýtu vykostíme a odblaníme, nakrájíme na kousky ( asi 6 na
jednu porci ),
naklepeme, sůl, pepř, česnek, tuk a necháme odležet, napichujeme
střídavě s cibulí
a slaninou, opečeme na tuku, máslo, voda a provaříme,
podáváme s rajčatovou rýží
Skopový guláš
odleželé a očištěné maso nakrájíme na kostičky, osolíme, připravíme
paprikový základ,
protlak, sůl, česnek a kmín, zalijeme vodou, vložíme
maso a dusíme do měkka, vyjmeme
a zahustíme zásmažkou, provaříme, majoránka,
dochutíme a přecedíme na maso
Jehněčí plec, kýta
pečená na másle
odleželé a očištěné maso osolíme a stáhneme motouzem ( tvarujeme
váleček ), potřeme
máslem, vložíme do pekáče a pečeme podlité vodou do
měkka, přeléváme výpekem,
doléváme vodu, měkké maso vyjmeme, dochutíme
výpek a zjemníme jej zbytkem másla,
přecedíme
Jehněčí kýty,
plec na paprice
odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí
motouzu, osolíme,
opečeme na cibulovém základě, přidáme papriku a
zalijeme vodou, dusíme do měkka,
vyjmeme a zahustíme zásmažkou, mléko,
provaříme, dochutíme a přecedíme, zjemníme
smetanou
Jehněčí řízek
smažený
kýtu zbavím povrchových blan a nakrájíme řízky, naklepeme, nařízneme
a osolíme,
obalíme v trojobalu a smažíme