TP přípravy skopového masa:

 
Skopová plec, kýta, hřbet na česneku 
 odleželé a očištěné maso potřeme česnekem rozetřeným se solí a stáhneme motouzem  (tvarujeme váleček ), cibulový základ orestujeme dorůžova a přidáme zbytek česneku, opečeme maso, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme ( pečeme v troubě ) do měkka, přeléváme výpekem, doléváme vodu, měkké maso vyjmeme a šťávu vyrestujeme do tuku,
 zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou, provaříme, dochutíme, přecedíme.

 Skopová plec, kýta na divoko

 odleželé a očištěné maso stáhneme pomocí motouzu, zeleninový základ, voda, vložíme  maso a dusíme do měkka, vyjmeme, výpek vyrestujeme a zaprášíme moukou, zalijeme vodou, provaříme, víno a dochutíme, přecedíme, při podávání zdobíme citrónem  a brusinkovým kompotem.

 Skopová plec, kýta na paprice

 odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu, osolíme, opečeme na cibulovém základě, přidáme papriku a zalijeme vodou, dusíme do měkka,
 vyjmeme a zahustíme zásmažkou, mléko, provaříme, dochutíme a přecedíme, zjemníme
 smetanou.

 Skopové na paprice

 
odleželé a očištěné maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opečeme na cibulovém základě,
 přidáme papriku a zalijeme vodou, dusíme do měkka, vyjmeme a zahustíme zásmažkou,
 mléko, provaříme, dochutíme a přecedíme, zjemníme smetanou.

 Skopová plec, kýta na víně 

 odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu, osolíme, 
 cibuli orestujeme s cukrem, rajčatový protlak, divoké koření, citrón, voda, vložíme maso 
 a dusíme do měkka, ke konci přidáme víno, vyjmeme a přecedíme, dochutíme, šťáva se
 nezahušťuje

 Kavkazský šašlik – minutka

 skopovou kýtu vykostíme a odblaníme, nakrájíme na kousky ( asi 6 na jednu porci ),
 naklepeme, sůl, pepř, česnek, tuk a necháme odležet, napichujeme střídavě s cibulí 
 a slaninou, opečeme na tuku, máslo, voda a provaříme, podáváme s rajčatovou rýží

 Skopový guláš

 odleželé a očištěné maso nakrájíme na kostičky, osolíme, připravíme paprikový základ,
 protlak, sůl, česnek a kmín, zalijeme vodou, vložíme maso a dusíme do měkka, vyjmeme 
 a zahustíme zásmažkou, provaříme, majoránka, dochutíme a přecedíme na maso

 Jehněčí plec, kýta pečená na másle

 odleželé a očištěné maso osolíme a stáhneme motouzem ( tvarujeme váleček ), potřeme
 máslem, vložíme do pekáče a pečeme podlité vodou do měkka, přeléváme výpekem,
 doléváme vodu, měkké maso vyjmeme, dochutíme výpek a zjemníme jej zbytkem másla,
 přecedíme

 Jehněčí kýty, plec na paprice

 odleželé a očištěné maso protkneme slaninou a stáhneme pomocí motouzu, osolíme,
 opečeme na cibulovém základě, přidáme papriku a zalijeme vodou, dusíme do měkka,
 vyjmeme a zahustíme zásmažkou, mléko, provaříme, dochutíme a přecedíme, zjemníme
 smetanou

 
 Jehněčí řízek smažený

 kýtu zbavím povrchových blan a nakrájíme řízky, naklepeme, nařízneme a osolíme, 
 obalíme v trojobalu a smažíme