Pokrmy z vepřových
vnitřností
Vepřové slezinky na cibulce
očištěné, opláchnuté slezinky nakrájíme na plátky a krátce povaříme,
důkladným opláchnutím zbavíme krevních sraženin, orestujeme cibuli, přidáme
slezinky, pepř,
kmín, trochu vody a dusíme skoro do měkka, slezinky vyjmeme,
šťávu zahustíme zásmažkou, rozředíme vodou a provaříme, přecedíme, přidáme
slezinky, sůl,
dovaříme, dochutíme
Vepřová játra dušená na cibulce
očištěnou, opláchnutou játru nakrájíme na plátky, orestujeme
cibuli, přidáme játru,
pepř, drcený kmín, trochu vody a dusíme skoro do měkka,
játru vyjmeme, šťávu
zahustíme zásmažkou, rozředíme vodou a provaříme,
přecedíme, přidáme játru,
sůl, dovaříme, dochutíme
Vepřová játra pečená na cibulce
očištěnou játru nakrájíme na hrubší nudle, orestujeme cibuli, přidáme
játru a prudce orestujeme,kmín, pepř, drcená majoránka, podusíme ve vlastní
šťávě, sůl
Vepřový mozek s vejci
mozeček v teplé vodě opatrně odblaníme, opláchneme, rozsekáme
nožem, orestujeme cibuli, přidáme mozeček, sůl, pepř, drcený kmín, podusíme,
přidáme vejce, za stálého míchání necháme ztuhnou a ihned podáváme
Vepřové plíčky na smetaně
z plic vyřízneme jícny a vykrojíme z nich vnitřní
trubice, plíčky a srdce máčíme alespoň půl hodiny ve studené vodě, dobře
opereme a dáme vařit do osolené vody, přidáme cibuli
a divoké koření, měkké
vyjmeme, dočistíme a nakrájíme na nudličky. Očištěnou zeleninu
a cibuli
nakrájíme na plátky,orestujeme na tuku, zaprášíme hladkou
moukou,orestujeme, zalijeme vývarem z plíček, mléko, citron na plátky,
ocet, cukr, hořčici, provaříme
a přecedíme na nakrájené plíčka, dochutíme
a zjemníme smetanou