Dušené vepřové maso

Vepřové maso dušené na kmíně

vepřovou plec nebo ořez nakrájíme na kostky ( 25 g ), cibuli orestujeme do růžova, 
přidáme kmín, vložíme maso a krátce orestujeme, sůl, zalijeme trochou vody a dusíme 
do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme a přecedíme zpátky na maso

Vepřové žebírko dušené na kmíně
z vepřového žebírka odsekneme obratlové kosti, opláchneme a naporcujeme, poté je prudce opečeme na tuku. Cibuli orestujeme do růžova, přidáme kmín, zalijeme vodou, vložíme maso, sůl a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme a přecedíme zpátky na maso

Vepřová plec na žampiónech
vepřovou plec k.u. a tvarujeme pomocí motouzu do válečku, cibuli orestujeme do růžova, přidáme vložíme maso, orestujeme po všech stranách, kmín, zalijeme vodou, sůl a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme, přecedíme, na závěr vložíme orestované žampióny

Rizoto z vepřového masa
maso nakrájíme na drobné kostky, orestujeme na cibulovém základě, sůl, pepř, krátce podusíme ve vlastní šťávě, přidáme lečo, provaříme, zamícháme dobře opranou přebranou rýži, vodu a dusíme pod poklicí do měkka, lehce promícháme, podáváme sypané sýrem

Vepřový závitek plněný
z vepřové kýty odkrojíme plátky, rozklepeme a osolíme, vložíme slaninu, salám, vejce, okurky, pepř, stočíme a upevníme, cibulový základ zalijeme vodou, naskládáme závitky, pepř, sůl a dusíme téměř do měkka, závitky vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme a přecedíme zpátky na maso

Vepřové žebírko Putimské
z vepřového žebírka odsekneme obratlové kosti, opláchneme a naporcujeme, 
do každého žebírka nožem vyřízneme kapsu, naplníme oloupanými párky a okurky, sepneme, osolíme, poté je prudce opečeme na tuku. Cibuli orestujeme do růžova, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, rozšleháme, vlijeme na opečená žebírka 
a v troubě podusíme, měkké maso vyjmeme, zbavíme párátek, přecedíme šťávu zpět 
na maso, dochutíme, provaříme

Vepřová plec dušená na paprice
opláchnuté díly masa osolíme, opečeme na tuku a vyjmeme, orestujeme cibuli, zpěníme papriku a zalijeme vodou, vložíme maso, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou ze zbylého tuk, hladké mouky 
a rozšleháme, přidáme vodu a mléko, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Ke konci přilijeme smetanu, dochutíme a na závěr přecedíme
 

Vepřový guláš
vepřové maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme, voda, sůl, rajčatový protlak, kmín, pepř, přidáme maso 
a dusíme skoro do měkka, maso vyjmeme, základ zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou 
a zavaříme, majoránka, dodusíme do měkka a současně provařujeme šťávu, dochutíme, šťávu přecedíme

Pivovarský tokáň
bůček nakrájíme na silnější nudle, orestujeme společně s cibulí, česnek, sůl, pepř, nové koření, vodu a dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodou, téměř měkké maso zasypeme strouhankou, zalijeme pivem a dodusíme, dochutíme a při podávání sypeme uzeným sýrem a sekanou petrželovou natí

Plovdivské maso
vepřové maso nakrájíme na drobné kousky, orestujeme na cibulovém základě, zpěníme papriku, zalijeme vodou, česnek, rajský protlak a dusíme do poloměka, přidáme zásmažku, rozmícháme a dodusíme, maso vyjmeme a šťávu přecedíme zpátky na maso

Segedínský guláš
vepřové maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme, voda, vložíme maso, sůl, kmín a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme do měkka a současně provařujeme zjemníme mlékem

Segedínský guláš speciál
vepřové maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova 
na rozškvařené slanině, přidáme mletou papriku, zpěníme, voda, vložíme maso, sůl, 
kmín a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme do měkka a současně provařujeme zjemníme smetanou

Sikulský guláš
vepřové maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova, přidáme maso, mletou papriku, zpěníme, voda, sůl, rajčatový protlak, kmín, česnek 
a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme do měkka a současně provařujeme zjemníme mlékem

Hamburská vepřová kýta
vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a prošpikujeme díly šunky a okurky, osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, opečeme maso, opečeme 
a podlijeme vařící vodou, k masu přidáme divoké koření, tymián, opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme octem a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla, hladké mouky a rozředěné vodou, rozšleháme a vaříme nejméně 
20 min., hořčice, cukr, přidáme mléko a smetanu. Přecedíme a při podávání vkládáme 
na nudličky nakrájené okurky a šunku podušené na tuku

Bratislavská vepřová plec
maso svineme a zavážeme motouzem, osolíme, opečeme na cibulovém základě, 
přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou, dusíme do měkka, maso vyjmeme, 
vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, citrónová šťáva a provaříme, přilijeme mléko a zjemníme smetanou, přecedíme, dochutíme a přidáme na nudličky nakrájenou, uvařenou mrkev a celer, hrášek, okurky

Vepřový závitek plněný dušený na smetaně
z vepřové kýty odkrojíme plátky, rozklepeme a osolíme, vložíme slaninu, salám, vejce, okurky, pepř, stočíme a upevníme, připravíme zeleninový základ s cibulí, divoké koření, tymián, citrón, sůl a zalijeme vodou, vložíme maso a dusíme téměř do měkka, závitky vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, mlékem, přidáme cukr, dochutíme, smetana a přecedíme zpátky na maso

Vepřové maso v dušené mrkvi
maso nakrájíme na kostky ( 25 g ), maso osmahneme na tuku, sůl, voda a dusíme, 
mrkev načistíme a nakrájenou přidáme k poloměkkému masu, po změknutí zahustíme zásmažkou, rozmícháme, muškátový květ, mletý pepř, sůl a dodusíme, pak přidáme 
cukr a mléko, provaříme

Vepřové maso v dušné v kapustě
maso nakrájíme na kostky ( 25 g ), maso osmahneme na cibulovém základě, sůl, pepř,  voda a dusíme, kapustu očistíme a nakrájenou spaříme ve vařící vodě, poloměkké masu vyrestujeme do tuku a zaprášíme moukou, zalijeme vodou, rozmícháme, dodusíme 
a vložíme spařenou kapustu, česnek, dochutíme a dodusíme do měkka.