Dušené
vepřové maso
Vepřové maso dušené na kmíně
vepřovou plec nebo ořez nakrájíme na kostky ( 25 g ), cibuli
orestujeme do růžova,
přidáme kmín, vložíme maso a krátce orestujeme, sůl,
zalijeme trochou vody a dusíme
do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme
zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme a přecedíme zpátky na
maso
Vepřové žebírko dušené na kmíně
z vepřového žebírka odsekneme obratlové kosti, opláchneme a
naporcujeme, poté je prudce opečeme na tuku. Cibuli orestujeme do růžova, přidáme
kmín, zalijeme vodou, vložíme maso, sůl a dusíme do měkka. Měkké maso
vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme
a přecedíme zpátky na maso
Vepřová plec na žampiónech
vepřovou plec k.u. a tvarujeme pomocí motouzu do válečku, cibuli
orestujeme do růžova, přidáme vložíme maso, orestujeme po všech stranách,
kmín, zalijeme vodou, sůl a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu
zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme, provaříme, přecedíme, na
závěr vložíme orestované žampióny
Rizoto z vepřového masa
maso nakrájíme na drobné kostky, orestujeme na cibulovém základě, sůl,
pepř, krátce podusíme ve vlastní šťávě, přidáme lečo, provaříme,
zamícháme dobře opranou přebranou rýži, vodu a dusíme pod poklicí do měkka,
lehce promícháme, podáváme sypané sýrem
Vepřový závitek plněný
z vepřové kýty odkrojíme plátky, rozklepeme a osolíme, vložíme
slaninu, salám, vejce, okurky, pepř, stočíme a upevníme, cibulový základ
zalijeme vodou, naskládáme závitky, pepř, sůl a dusíme téměř do měkka,
závitky vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, dochutíme,
provaříme a přecedíme zpátky na maso
Vepřové žebírko Putimské
z vepřového žebírka odsekneme obratlové kosti, opláchneme a
naporcujeme,
do každého žebírka nožem vyřízneme kapsu, naplníme oloupanými
párky a okurky, sepneme, osolíme, poté je prudce opečeme na tuku. Cibuli
orestujeme do růžova, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, rozšleháme,
vlijeme na opečená žebírka
a v troubě podusíme, měkké maso vyjmeme,
zbavíme párátek, přecedíme šťávu zpět
na maso, dochutíme, provaříme
Vepřová plec dušená
na paprice
opláchnuté díly masa osolíme, opečeme na tuku a vyjmeme, orestujeme
cibuli, zpěníme papriku a zalijeme vodou, vložíme maso, přikryjeme a dusíme
do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou
ze zbylého tuk, hladké mouky
a rozšleháme, přidáme vodu a mléko, přivedeme
do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Ke konci přilijeme smetanu,
dochutíme a na závěr přecedíme
Vepřový
guláš
vepřové maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli
orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme, voda, sůl, rajčatový
protlak, kmín, pepř, přidáme maso
a dusíme skoro do měkka, maso vyjmeme, základ
zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou
a zavaříme, majoránka, dodusíme do měkka
a současně provařujeme šťávu, dochutíme, šťávu přecedíme
Pivovarský tokáň
bůček nakrájíme na silnější nudle, orestujeme společně s cibulí,
česnek, sůl, pepř, nové koření, vodu a dusíme do měkka, podle potřeby
doléváme vodou, téměř měkké maso zasypeme strouhankou, zalijeme pivem a
dodusíme, dochutíme a při podávání sypeme uzeným sýrem a sekanou petrželovou
natí
Plovdivské maso
vepřové maso nakrájíme na drobné kousky, orestujeme na cibulovém základě,
zpěníme papriku, zalijeme vodou, česnek, rajský protlak a dusíme do poloměka,
přidáme zásmažku, rozmícháme a dodusíme, maso vyjmeme a šťávu přecedíme
zpátky na maso
Segedínský guláš
vepřové maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli
orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme, voda, vložíme maso,
sůl, kmín a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle potřeby
propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme do měkka a současně
provařujeme zjemníme mlékem
Segedínský guláš speciál
vepřové maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli
orestujeme do růžova
na rozškvařené slanině, přidáme mletou papriku, zpěníme,
voda, vložíme maso, sůl,
kmín a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené,
podle potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme
do měkka a současně provařujeme zjemníme smetanou
Sikulský guláš
vepřové maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli
orestujeme do růžova, přidáme maso, mletou papriku, zpěníme, voda, sůl, rajčatový
protlak, kmín, česnek
a dusíme skoro do měkka, přidáme nakrájené, podle
potřeby propláchnuté kysané zelí, zahustíme zásmažkou, dodusíme do měkka
a současně provařujeme zjemníme mlékem
Hamburská vepřová kýta
vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a prošpikujeme díly šunky a okurky,
osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na
tuku, opečeme maso, opečeme
a podlijeme vařící vodou, k masu přidáme divoké
koření, tymián, opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme octem a pod
poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale
nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla,
hladké
mouky a rozředěné vodou, rozšleháme a vaříme nejméně
20 min., hořčice,
cukr, přidáme mléko a smetanu. Přecedíme a při podávání vkládáme
na
nudličky nakrájené okurky a šunku podušené na tuku
Bratislavská vepřová plec
maso svineme a zavážeme motouzem, osolíme, opečeme na cibulovém základě,
přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou, dusíme do měkka, maso vyjmeme,
vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, citrónová šťáva a
provaříme, přilijeme mléko a zjemníme smetanou, přecedíme, dochutíme a přidáme
na nudličky nakrájenou, uvařenou mrkev a celer, hrášek, okurky
Vepřový závitek plněný dušený na smetaně
z vepřové kýty odkrojíme plátky, rozklepeme a osolíme, vložíme
slaninu, salám, vejce, okurky, pepř, stočíme a upevníme, připravíme
zeleninový základ s cibulí, divoké koření, tymián, citrón, sůl a
zalijeme vodou, vložíme maso a dusíme téměř do měkka, závitky vyjmeme,
šťávu zahustíme zásmažkou, zalijeme vodou, mlékem, přidáme cukr, dochutíme,
smetana a přecedíme zpátky na maso
Vepřové maso v dušené mrkvi
maso nakrájíme na kostky ( 25 g ), maso osmahneme na tuku, sůl, voda a
dusíme,
mrkev načistíme a nakrájenou přidáme k poloměkkému masu, po
změknutí zahustíme zásmažkou, rozmícháme, muškátový květ, mletý pepř,
sůl a dodusíme, pak přidáme
cukr a mléko, provaříme
Vepřové maso v dušné v kapustě
maso nakrájíme na kostky ( 25 g ), maso osmahneme na cibulovém základě,
sůl, pepř, voda a dusíme, kapustu
očistíme a nakrájenou spaříme ve vařící vodě, poloměkké masu
vyrestujeme do tuku a zaprášíme moukou, zalijeme vodou, rozmícháme, dodusíme
a vložíme spařenou kapustu, česnek, dochutíme a dodusíme do měkka.