Varianty dušených brambor
- brambory dušené po staročesku s koprem
- brambory nakrájíme na kostky, podlijeme
malým množstvím vody, sůl, kmín
a dusíme do měkka, poté zalijeme máslovou jíškou
provařenou
s mlékem a dochutíme koprem, octem
- brambory na bretaňský způsob
- brambory nakrájíme na kostky a dusíme v hovězím vývaru s cibulí, čtvrtkami rajčat a s česnekem
- brambory dušené na maďarský způsob
- brambory nakrájíme na silnější plátky,
dusíme na cibulovém základě s mletou paprikou, na závěr přidáme rajčata
a kysanou smetanu
- vypichované brambory
- vypichujeme kuličky, dusíme na másle, hotové podlijeme máslem
nebo Demi – glace ( španělskou omáčkou zjemněnou bílím vínem )
- provensálské brambory
- cibuli orestujeme, přidáme oloupané rajčata
bez semen, sůl, česnek a na hotovém
základu dusíme brambory nakrájené na plátky
- zámecké brambory
- brambory vypichujeme do tvaru oliv, dusíme na másle a sypeme pažitkou