Varianty dušených brambor
 -   brambory dušené po staročesku s koprem - brambory nakrájíme na kostky, podlijeme 
   malým množstvím vody, sůl, kmín a dusíme do měkka, poté zalijeme máslovou jíškou
   provařenou  s mlékem a dochutíme koprem, octem
 -   brambory na bretaňský způsob - brambory nakrájíme na kostky a dusíme v hovězím   vývaru s cibulí, čtvrtkami rajčat a s česnekem
 -   brambory dušené na maďarský způsob - brambory nakrájíme na silnější plátky, dusíme  na cibulovém základě s mletou paprikou, na závěr přidáme rajčata a kysanou smetanu
 -   vypichované brambory - vypichujeme kuličky, dusíme na másle, hotové podlijeme   máslem nebo Demi – glace ( španělskou omáčkou zjemněnou bílím vínem )
 -   provensálské brambory - cibuli orestujeme, přidáme oloupané rajčata bez semen, sůl,   česnek  a na hotovém základu dusíme brambory nakrájené na plátky
 -   zámecké brambory - brambory vypichujeme do tvaru oliv, dusíme na másle a sypeme   pažitkou