Druhy omáček k hovězím masům:
Koprová omáčka
- připravíme si zásmažku, zalijeme ji vývarem a mlékem, sůl, zjemníme   smetanou, přidáme ocet, přecedíme, kopr přebereme, opláchneme a nasekáme, spaříme zbylou částí octa a přidáme do omáčky, dochutíme a zjemníme máslem
Rajčatová omáčka - orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme divoké koření, skořici, zasypeme hladkou moukou a orestujeme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem, rozšleháme a provaříme, dochutíme solí, octem, cukrem a zjemníme máslem, přecedíme a provaříme
Cibulová omáčka - orestujeme cibuli, přidáme drcený pepř, hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku, zalijeme vývarem, rozšleháme a provaříme, přecedíme, dochutíme solí 
( do základu se dává větší množství cibule )
Játrová omáčka - orestujeme cibuli, přidáme hladkou mouku a orestujeme, zalijeme vývarem, rozšleháme a provaříme, pepř, sůl a přecedíme, pečlivě očištěná játra umeleme, rozmícháme s trochou vývaru a vlijeme do procezené omáčky a provaříme
Pórková omáčka - připravíme si zásmažku, zalijeme ji vývarem a mlékem, sůl, celý pepř, na části tuku orestujeme nakrájený pórek a vložíme do procezené omáčky, dochutíme, zjemníme máslem a provaříme
Okurková omáčka - cibulový základ, drcené nové koření, hladká mouka, orestujeme, zalijeme vývarem a mlékem, sůl, provaříme, zjemníme smetanou, cukr, ocet a přecedíme, nakrájíme oloupané kyselé okurky, orestujeme na tuku a dáme do omáčky, provaříme a dochutíme
Žampiónová omáčka smetanová -    cibulový základ, hladká mouka, orestujeme , zalijeme vývarem a mlékem, sůl, provaříme, zjemníme smetanou, ocet, přecedíme, přidáme očištěné, nakrájené, orestované žampióny, dochutíme