Druhy
omáček k hovězím masům:
Koprová omáčka
- připravíme
si zásmažku, zalijeme ji vývarem a mlékem, sůl, zjemníme smetanou, přidáme
ocet, přecedíme, kopr přebereme, opláchneme a nasekáme, spaříme zbylou částí
octa a přidáme do omáčky, dochutíme a zjemníme máslem
Rajčatová omáčka
- orestujeme
kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme divoké koření, skořici, zasypeme
hladkou moukou a orestujeme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem,
rozšleháme a provaříme, dochutíme solí, octem, cukrem a zjemníme máslem,
přecedíme a provaříme
Cibulová omáčka
- orestujeme
cibuli, přidáme drcený pepř, hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku,
zalijeme vývarem, rozšleháme a provaříme, přecedíme, dochutíme solí
(
do základu se dává větší množství cibule )
Játrová omáčka
- orestujeme
cibuli, přidáme hladkou mouku a orestujeme, zalijeme vývarem, rozšleháme a
provaříme, pepř, sůl a přecedíme, pečlivě očištěná játra umeleme,
rozmícháme s trochou vývaru a vlijeme do procezené omáčky a provaříme
Pórková omáčka
- připravíme
si zásmažku, zalijeme ji vývarem a mlékem, sůl, celý pepř, na části
tuku orestujeme nakrájený pórek a vložíme do procezené omáčky, dochutíme,
zjemníme máslem a provaříme
Okurková omáčka
- cibulový
základ, drcené nové koření, hladká mouka, orestujeme, zalijeme vývarem a
mlékem, sůl, provaříme, zjemníme smetanou, cukr, ocet a přecedíme, nakrájíme
oloupané kyselé okurky, orestujeme na tuku a dáme do omáčky, provaříme a
dochutíme
Žampiónová omáčka smetanová
- cibulový
základ, hladká mouka, orestujeme , zalijeme vývarem a mlékem, sůl, provaříme,
zjemníme smetanou, ocet, přecedíme, přidáme očištěné, nakrájené,
orestované žampióny, dochutíme