Některé druhy speciálních polévek:
Přesnídávkové polévky
-            hovězí vývar s masem a domácími nudlemi
-            
hovězí vývar s játrovou rýží
-              
ragú polévka jemná
-              
gulášová polévka
-            
ruský boršč
-               krkonošská cibulačka s masem

Polévky z alkoholických nápojů
-   pivní polévka – v páře šleháme pivo s medem a žloutky, až do zhoustnutí, přidáme sůl a ihned podáváme, můžeme doplňovat máslem nebo perníkem

Studené polévky
-   hovězí vývar – pokud podáváme za studena, používáme velmi silný vývar zbavený tuku
-   tarator – čerstvé okurky nastrouháme i se slupkou, zalijeme jogurtem, doplňujeme zelenými natěmi ( kopr, petrželka ), hrubě sekanými ořechy, česnekem, solí, přidáme v oleji rozmíchanou papriku
-   skořicová – mléko, cukr, skořice, citr. kůru a přivedeme do varu, prochladlou jemníme žloutky a přecedíme, podáváme se suchary

Ovocné polévky
-        jablková – rozvaříme jablka, prolisujeme, citr. šťáva, bílé víno, cukr, vložíme na plátky nakrájené podušené jablka
-   ovocná se smetanou – podusíme a prolisujeme různé druhy ovoce, bílé víno, citron
šťáva, smetana, podáváme s piškoty