Některé
druhy speciálních polévek:
Přesnídávkové polévky
- hovězí vývar s masem a domácími nudlemi
- hovězí vývar s játrovou rýží
-
ragú polévka jemná
-
gulášová polévka
- ruský boršč
-
krkonošská cibulačka s masem
Polévky z alkoholických nápojů
- pivní polévka – v páře šleháme pivo s medem a žloutky, až do
zhoustnutí, přidáme sůl a ihned podáváme, můžeme doplňovat máslem nebo
perníkem
Studené polévky
- hovězí vývar
– pokud podáváme za studena, používáme velmi silný vývar zbavený tuku
- tarator
– čerstvé okurky nastrouháme i se slupkou, zalijeme jogurtem, doplňujeme
zelenými natěmi ( kopr, petrželka ), hrubě sekanými ořechy, česnekem, solí,
přidáme v oleji rozmíchanou papriku
- skořicová – mléko, cukr, skořice, citr. kůru a přivedeme do varu,
prochladlou jemníme žloutky a přecedíme, podáváme se suchary
Ovocné polévky
- jablková – rozvaříme jablka, prolisujeme, citr. šťáva, bílé víno,
cukr, vložíme na plátky nakrájené podušené jablka
- ovocná se smetanou – podusíme a prolisujeme různé druhy ovoce, bílé víno, citron
šťáva, smetana, podáváme
s piškoty