Vývar
„A“
- je to čirý,
mírně
nažloutlý vývar s vůní použitých surovina koření, je téměř
nemastný. Pečlivě umyjeme hovězí kosti, do hrnce dáme vařit vodu a do vařící
vody kosti vložíme, po zavaření kosti vytáhneme a omyjeme od sražené
krve, dáme je opět vařit do čisté a studené vody, přivedeme k varu a
poté zeslabíme a necháme asi 3 hodiny táhnout se solí a celým pepřem, průběžně
dle potřeby doléváme studenou vodu. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu
a cibuli a vaříme doměkka, přecedíme přes hustý cedník, hotový vývar
používáme k přípravě hnědých polévek.
Vývar
„B“
- může být
mírně zakalený s vůní po použitých vepřových a telecích kostech.
Postup je stejný jako u vývaru „A“, doba přípravy je však o
trochu kratší a kosti není nutno předem spařovat.Vývar se používá pro přípravu
bílých polévek a omáček.
Ostatní vývary
Vývar
„C“
- připravuje
se z drůbežích kostí, v některých učebnicích se uvádí jako
„drůbeží vývar“. Drůbeží vývar je skoro čirý, pokud se připravuje
ze slepice, bývá někdy mastný, postup je stejný jako u vývaru „B“.
Zvěřinový vývar
- připravuje
se z kostí a masa zvěřiny, kosti a maso nejdříve spaříme nebo zapečeme
a teprve potom dáme vařit do studené vody, přidáme celý pepř, bobkový
list, žampióny a přivedeme do varu. Vaříme asi 3 hodiny a pak přidáme kořenovou
zeleninu a dále vaříme. Přecedíme přes hustý cedník, před podáváním
můžeme zjemnit kořeněným vínem.
Rybí vývar
- kořenovou
zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a dáme vařit do hrnce, přidáme dobře
omyté a žáber zbavené rybí hlavy, rybí kosti, bobkový list, nové koření,
celý pepř, citrónovou kůru. Vaříme asi 1 hodinu. Po scezení můžeme
zjemnit bílým vínem.
Telecí vývar
- rozsekané
telecí kosti spaříme ( blanšírujeme ) a opláchneme ve vodě. Poté zalijeme
studenou vodou a dáme vařit se zeleninou, novým kořením případně celým
pepřem a solí. Pokud telecí vývar používáme na přípravu dietních
pokrmu, nepoužíváme koření.
Zeleninový vývar
- připravujeme
z očištěné zeleniny, vaříme v osolené vodě asi 1 hodinu,
zeleninu můžeme do hotového vývaru prolisovat.