Vývar   „A“ -  je to čirý, mírně nažloutlý vývar s vůní použitých surovina koření, je téměř nemastný. Pečlivě umyjeme hovězí kosti, do hrnce dáme vařit vodu a do vařící vody kosti vložíme, po zavaření kosti vytáhneme a omyjeme od sražené krve, dáme je opět vařit do čisté a studené vody, přivedeme k varu a poté zeslabíme a necháme asi 3 hodiny táhnout se solí a celým pepřem, průběžně dle potřeby doléváme studenou vodu. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme doměkka, přecedíme přes hustý cedník, hotový vývar používáme k přípravě hnědých polévek.

Vývar   „B“ -  může být mírně zakalený s vůní po použitých vepřových a telecích kostech. Postup je stejný jako u vývaru  „A“, doba přípravy je však o trochu kratší a kosti není nutno předem spařovat.Vývar se používá pro přípravu bílých polévek a omáček. 

Ostatní vývary:
Vývar   „C“
- připravuje se z drůbežích kostí, v některých učebnicích se uvádí jako „drůbeží vývar“. Drůbeží vývar je skoro čirý, pokud se připravuje ze slepice, bývá někdy mastný, postup je stejný jako u vývaru „B“. 

Zvěřinový vývar - připravuje se z kostí a masa zvěřiny, kosti a maso nejdříve spaříme nebo zapečeme a teprve potom dáme vařit do studené vody, přidáme celý pepř, bobkový list, žampióny a přivedeme do varu. Vaříme asi 3 hodiny a pak přidáme kořenovou zeleninu a dále vaříme. Přecedíme přes hustý cedník, před podáváním můžeme zjemnit kořeněným vínem.

Rybí vývar - kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a dáme vařit do hrnce, přidáme dobře omyté a žáber zbavené rybí hlavy, rybí kosti, bobkový list, nové koření, celý pepř, citrónovou kůru. Vaříme asi 1 hodinu. Po scezení můžeme zjemnit bílým vínem.

Telecí vývar - rozsekané telecí kosti spaříme ( blanšírujeme ) a opláchneme ve vodě. Poté zalijeme studenou vodou a dáme vařit se zeleninou, novým kořením případně celým pepřem a solí. Pokud telecí vývar používáme na přípravu dietních pokrmu, nepoužíváme koření.

Zeleninový vývar - připravujeme z očištěné zeleniny, vaříme v osolené vodě asi 1 hodinu, zeleninu můžeme do hotového vývaru prolisovat.