Pečení v troubě
- pečeme všechny
druhy potravina surovin, u kterých potřebujeme aby
teplo působilo ze všech stran, jedná se i cukrářské výroby
( speciální cukrářské pece ).
Při pečení
podle potřeby podlíváme tekutinou, maso vkládáme dolů nejdříve horní
stranou, pak otočíme. V průběhu pečení do potraviny nepícháme
Pečení anglickým způsobem
- maso nejdříve
opečeme a pak dopékáme v troubě,
teplota
uvnitř masa nesmí překročit 60°C, maso uvnitř zůstává růžové.
Pečení v mikrovlnné troubě
- výhodou
je výrazně kratší doba úpravy, pokud je trouba
kombinovaná s grilem, je
pokrm na povrchu i zapečený.
Pečení na roštu
- rošt musí
být dostatečně vyhřátý, během pečení maso postupně
přeléváme tukem, doba úpravy záleží na druhu
masa, na povrchu masa vznikne
charakteristická mřížka.
Pečení na rožni
- rožeň je
dlouhá vodorovná tyč, na které je napíchnuté maso, mladší kusy
můžeme péct
i v celku
Pečení na pánvi
( někdy se nesprávně používá výraz
na roštu )
- na pánvi
rozehřejeme
malé množství tuku a pak vkládáme surovinu,
teplota
nesmí příliš poklesnout, pokrm
by se začal dusit.
Zapékání – gratinování
- zapékáme
potraviny předem tepelně upravené, ty můžeme
posypat sýrem, zapékat v bešamelové
nebo sýrové omáčce, zapékáme v salamandru
zapékáme zeleninu, těstoviny, moučníky,
masa, masové kašoviny, ryby, atd.