Pečení v troubě
- pečeme všechny
druhy potravina surovin, u kterých potřebujeme aby
      teplo působilo ze všech stran, jedná se i cukrářské výroby
( speciální cukrářské pece ).
      Při pečení
podle potřeby podlíváme tekutinou, maso vkládáme dolů nejdříve horní
      stranou, pak otočíme. V průběhu pečení do potraviny nepícháme
Pečení anglickým způsobem
-  maso nejdříve
opečeme a pak dopékáme v troubě,
teplota
      uvnitř masa nesmí překročit 60°C, maso uvnitř zůstává růžové.        
 
Pečení v mikrovlnné troubě
-   výhodou
je výrazně kratší doba úpravy, pokud je trouba
      kombinovaná s grilem, je
pokrm na povrchu i zapečený. 
Pečení na roštu
- rošt musí
být dostatečně vyhřátý, během pečení maso postupně
      přeléváme tukem, doba úpravy záleží na druhu
masa, na povrchu masa vznikne
      charakteristická mřížka.
  
 
Pečení na rožni
- rožeň je
dlouhá vodorovná tyč, na které je napíchnuté maso, mladší kusy
      můžeme péct
i v celku
Pečení na pánvi
( někdy se nesprávně používá výraz
na roštu )
- na pánvi
rozehřejeme
      malé množství tuku a pak vkládáme surovinu,
teplota 
nesmí příliš poklesnout, pokrm
      by se začal dusit.
 
Zapékání – gratinování
-  zapékáme
potraviny předem tepelně upravené, ty můžeme
      posypat sýrem, zapékat v bešamelové
nebo sýrové omáčce, zapékáme v salamandru
      zapékáme zeleninu, těstoviny, moučníky,
masa, masové kašoviny, ryby, atd.