Pečení v troubě - pečeme všechny druhy potravina surovin, u kterých potřebujeme aby
      teplo působilo ze všech stran, jedná se i cukrářské výroby ( speciální cukrářské pece ).
      Při pečení podle potřeby podlíváme tekutinou, maso vkládáme dolů nejdříve horní
      stranou, pak otočíme. V průběhu pečení do potraviny nepícháme.    

Pečení anglickým způsobem -  maso nejdříve opečeme a pak dopékáme v troubě, teplota
      uvnitř masa nesmí překročit 60°C, maso uvnitř zůstává růžové.
          

Pečení v mikrovlnné troubě -   výhodou je výrazně kratší doba úpravy, pokud je trouba
      kombinovaná s grilem, je pokrm na povrchu i zapečený.

Pečení na roštu - rošt musí být dostatečně vyhřátý, během pečení maso postupně
      přeléváme tukem, doba úpravy záleží na druhu masa, na povrchu masa vznikne
      charakteristická mřížka.
   

Pečení na rožni - rožeň je dlouhá vodorovná tyč, na které je napíchnuté maso, mladší kusy
      můžeme péct i v celku.

Pečení na pánvi ( někdy se nesprávně používá výraz na roštu ) - na pánvi rozehřejeme
      malé množství tuku a pak vkládáme surovinu, teplota  nesmí příliš poklesnout, pokrm
      by se začal dusit.

Zapékání – gratinování -  zapékáme potraviny předem tepelně upravené, ty můžeme
      posypat sýrem, zapékat v bešamelové nebo sýrové omáčce, zapékáme v salamandru
      zapékáme zeleninu, těstoviny, moučníky, masa, masové kašoviny, ryby, atd.