Při přípravě pokrmů musíme dbát na moderní trendy:
-          pestrá strava zaměřená na snížení množství konzumovaných živočišných tuků
-          větší podíl zeleniny a ovoce a to hlavně v čerstvém stavu
-          zvýšený podíl výrobků z celozrnné mouky
-          omezení soli a cukru
-          dostatečné množství tuku

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci:
-          osobní hygiena
-          hygiena na pracovišti
-          všeobecné bezpečnostní předpisy
-          osobní bezpečnost
                                                         

Ochrana spotřebitele:
-          čerstvé suroviny
-          hygiena při přípravě pokrmů
-          správné technologické postupy
-          dostatečná tepelná úprava
-          vhodné vybavení
-          dodržování předpisů pro zpracování surovin    

Základní povinnosti pracovníků ve výrobních střediscích:
-          vyplívají z náplně práce
-          dodržování předpisů a norem