Omáčky – hrubé hnědé – španělská, rajská, demiglas
Španělská
na rozehřátém
tuku osmahneme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme hladkou mouku a připravíme
zásmažku, přidáme na kostky nakrájenou slaninu, tymián, bobkový list, celý
pepř, sůl, zalijeme vývarem
a červeným vínem, vaříme asi 2 hodiny, v průběhu
vaření odstraňujeme tuk a pěnu, poté omáčku procedíme a vaříme opět
asi 2 hodiny, necháme za občasného míchání vychladnout a druhý den opět
důkladně provaříme s rajským protlakem a citrónovou šťávou. Uvařenou
omáčku procedíme a uchováváme na další přípravu.
Omáčky připravované ze základní omáčky španělské
Madeira - španělská omáčka, divoké koření, víno MADEIRA
Pepřová - španělská omáčka, osmažená cibule, hrubě drcený pepř
Ženevská - španělská omáčka, sardelové máslo, červené víno,
žampióny,
zelená petrželka
Zvěřinová - španělská omáčka, silný zvěřinový vývar, červené víno
Česká jalovcová - španělská omáčka, jalovec, hříbky dušené na
slanině
Rajčatová
- francouzská
roztopíme
slaninu nakrájenou na kostky, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli
a orestujeme, zaprášíme hladkou moukou
a po promíchání přidáme rajčatový protlak, vše osmahneme a zalijeme vývarem,
sůl, cukr, bobkový list, pepř, česnek, citrónová
šťáva, důkladně provaříme a přecedíme, poté opět
důkladně provaříme, nakonec zjemníme máslem, podáváme k těstovinám,
masům atd.
Glas –
glase (Demi – glas)
drobně
nasekané kosti a masové odřezky osmahneme dohněda na tuku, přidáme nakrájenou
kořenovou zeleninu, cibuli, sůl, tymián, celý pepř, nové koření a bobkový
list, vše pomalu dusíme až zbavíme většiny tekutin a poté zalijeme telecím
vývarem a vaříme pomalu asi
6 hodin, průběžně odstraňujeme pěnu a tuk,
necháme vychladnou
a druhý den vaříme opět alespoň 6 hodin, přecedíme přes
husté sítko, omáčka by měla mít hustší konzistenci, pokud se nám zdá
řídká, můžeme hustotu upravit dalším pomalým varem, poté necháme
vychladnout. Správně připravená omáčka se dá krájet. Je to vlastně
velmi silný masový výtěžek, který používáme k další přípravě.
Omáčky připravované ze základní omáčky
Glas – glase
Bordelaise
- omáčka Glas - glase, červené víno, divoké koření,
šalotka,
estragon,
nakrájený morek
Česká česneková - omáčka Glas - glase, osmažená cibule, česnek,
smetana
Ďábelská - omáčka Glas - glase, cayenský pepř, bílé víno, osmahlý
rajčatový
protlak
Italská
- omáčka Glas - glase, šalotka, šunka, žampióny, bílé víno,
protlak,
estragon
Pomerančová - omáčka Glas - glase, pomerančová šťáva, curacao,
zvěřinový rosol,
vložka - pomerančová kůra, pražené mandle
Robert -
omáčka Glas - glase, hořčice, bílé víno, koňak,
vložka
- kapary,
kysané okurky
Mikulovská vinařská - omáčka Glas - glase, červené víno,
vložka – dušené žampióny a hroznové víno
Krycí omáčky
krycí omáčky
se používají ve studené kuchyni na přelévání různých pokrmů, aby krycí
omáčky na povrch dobře tuhly využívá se na jejich přípravu vývarů s dobrou
rosolovací schopností nebo se používá želatina, hotové omáčky před používání
ohříváme ve vodní lázni, stanou se opět tekuté, vývar volíme podle
druhu přelévaného pokrmu, ty musí být dobře vychlazené. Používáme krycí
omáčky několika
barev - bílé, žluté, růžové atd.
Bílá krycí omáčka
- z mouky
a másla připravíme zásmažku, zalijeme
vývarem, přidáme
očištěné žampióny a provaříme, poté
scedíme a zjemníme sladkou
smetanou, sůl, mletý pepř,
rosol.
Žlutá krycí omáčka
žloutek
Růžová krycí omáčka
paprika
Hnědá krycí omáčka
- omáčka
Demi - glace, červené víno, lanýže,
vše důkladně
provaříme a přidáme
tekutý rosol