Pokrmy ze  zeleniny

Vařené
zeleninu očistíme, zbavíme nežádoucích částí a dáváme vařit do osolené vody (většinou), vaření má být co nejkratší, snažíme se zachovat vzhled a vlastnosti suroviny, blanšírování nám pomáhá udržet barvu, u některých druhů nám barvu upraví přidání kyseliny, vývar z vaření je vhodný základ pro přípravu polévek.

Vařený chřest, květák, brokolice, atd. - můžeme podávat s teplými
                  nebo studenými omáčkami - kari, holandskou, atd., jako
                  přílohu používáme vařené brambory

Zapékané
většinou zeleninu předem tepelně upravíme (např. vaříme), můžeme ale použít i syrovou (jemné, tepelně rychle upravitelné druhy), poté vrstvíme společně s ostatními surovinami do předem máslem vymazaných misek, přelijeme omáčkou MORNAY, můžeme rovněž pouze přelít vejci a posypat sýrem, zapékáme, podáváme většinou s vařenými bramborami, případně s pečivem.

Smažené
zeleninu většinou předem uvaříme ve slané vodě, vychladíme, naporcujeme a obalujeme v těstíčku nebo trojobalu.

Smažený květák, celer, cuketa, lilek, cibule, atd.
Můžeme používat rovněž směs nasekané nebo nastrouhané zeleniny, poté ji většinou orestujeme, dochutíme, zahustíme a doplníme ostatními surovinami, tvarujeme placičky, obalujeme a smažíme.

Smažený květák    s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou

Zeleninové karbenátky, kapustové karbenátky, atd.

Dušená zelenina
upravujeme většinou zeleninu předem uvařenou, nakrájíme a dáme dusit na orestovanou cibulku, dochutíme, většinou vklepneme vejce
a necháme srazit, podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.

Lečo s vejci
Květák (kedlubna, cuketa) jako mozeček

Plněná zelenina
zeleninu očistíme, zbavíme nevhodných částí, některé druhy předem uvaříme v osolené vodě, plníme masovými, houbovými nebo sójovými náplněmi
.