Pokrmy ze
zeleniny
Vařené
zeleninu očistíme, zbavíme nežádoucích částí a dáváme vařit
do osolené vody (většinou), vaření má být co nejkratší, snažíme se
zachovat vzhled a vlastnosti suroviny, blanšírování nám pomáhá
udržet
barvu, u některých druhů nám barvu upraví přidání kyseliny, vývar z vaření
je vhodný základ pro přípravu polévek.
Vařený chřest, květák,
brokolice, atd. - můžeme podávat s teplými
nebo studenými
omáčkami - kari, holandskou, atd., jako
přílohu používáme
vařené brambory
Zapékané
většinou zeleninu předem tepelně upravíme (např. vaříme), můžeme ale použít i
syrovou
(jemné, tepelně rychle upravitelné druhy), poté
vrstvíme společně s ostatními surovinami do předem máslem vymazaných
misek, přelijeme omáčkou MORNAY, můžeme rovněž pouze přelít vejci a
posypat sýrem, zapékáme, podáváme většinou
s vařenými bramborami, případně
s pečivem.
Smažené
zeleninu většinou předem uvaříme ve slané vodě, vychladíme,
naporcujeme a obalujeme v těstíčku nebo trojobalu.
Smažený květák, celer,
cuketa, lilek, cibule, atd.
Můžeme používat rovněž směs nasekané nebo nastrouhané zeleniny,
poté ji většinou orestujeme, dochutíme, zahustíme a doplníme ostatními
surovinami, tvarujeme placičky, obalujeme a smažíme.
Smažený květák s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou |
![]() |
Zeleninové karbenátky, kapustové karbenátky, atd.
Dušená zelenina
upravujeme většinou zeleninu předem uvařenou, nakrájíme a dáme
dusit na orestovanou cibulku, dochutíme, většinou vklepneme vejce
a necháme
srazit, podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.
Lečo s vejci
Květák (kedlubna, cuketa)
jako mozeček
Plněná zelenina
zeleninu očistíme, zbavíme nevhodných částí, některé druhy
předem uvaříme v osolené vodě, plníme masovými, houbovými nebo sójovými
náplněmi.