Pokrmy z rýže

V současné době je na trhu velké množství různých druhů rýže, mezi nejkvalitnější patří dlouhozrnná loupaná rýže. Obecně lze říci, že čím
je rýže bělejší, tím má menší biologickou hodnotu, z hlediska této hodnoty je nejvhodnější rýže natural. Mezi nejběžnější pokrmy z rýže patří rizota a dále různé pokrmy národních kuchyní, které však stylem úpravy rizota většinou připomínají.
 

Vepřové rizoto  
podusíme na cibulovém základě vepřové maso nakrájené na kostičky, přidáme sůl, pepř, lečo a podlijeme vodou, vložíme propláchnutou přebranou rýži
a pod poklicí dusíme v troubě do měkka, promícháme vidličkou
a podáváme posypané strouhaným sýrem.
 
 
 

Srbské rizoto
Zeleninové rizoto - orestovaná, podušená zelenina
Zeleninové rizoto s vepřovým masem -
Jemné drůbeží rizoto - 
Houbové rizoto - 
Sójové rizoto

Paella (španělsko) - je jí více druhů, podle použité základní
           suroviny: maso, dary moře, atd., ochucujeme výrazně solí,
           šafránem, přidáváme barevnou papriku a skoro vždy
           doplňujeme mušličkami
Pilaf (balkán - orient) - maso na kostičky, orestovaná cibule, rajčata,
           paprika, částečně podušená rýže, česnek, sůl, pepř
Rýže s plody moře
 

Mezi pokrmy z rýže lze řadit i moučníky a moučné pokrmy - kaše, nákypy, pudinky (budou probrány u moučných pokrmů).