Pokrmy z rýže
V současné době je na trhu velké množství různých druhů
rýže, mezi nejkvalitnější patří dlouhozrnná loupaná rýže. Obecně lze
říci, že čím
je rýže bělejší, tím má menší biologickou hodnotu, z
hlediska této hodnoty je nejvhodnější rýže natural. Mezi nejběžnější
pokrmy z rýže patří rizota a dále různé pokrmy národních kuchyní, které
však stylem úpravy rizota většinou připomínají.
Vepřové rizoto |
![]() |
|
podusíme na cibulovém základě vepřové maso nakrájené
na kostičky, přidáme sůl, pepř, lečo a podlijeme vodou, vložíme propláchnutou
přebranou rýži a pod poklicí dusíme v troubě do měkka, promícháme vidličkou a podáváme posypané strouhaným sýrem. |
||
Srbské rizoto -
Zeleninové rizoto - orestovaná, podušená zelenina
Zeleninové rizoto s vepřovým masem -
Jemné drůbeží rizoto -
Houbové rizoto -
Sójové rizoto -
Paella
(španělsko) - je jí více druhů, podle použité základní
suroviny: maso, dary moře, atd., ochucujeme výrazně solí,
šafránem, přidáváme
barevnou papriku a skoro vždy
doplňujeme mušličkami
Pilaf (balkán - orient) - maso na kostičky, orestovaná cibule, rajčata,
paprika, částečně podušená rýže, česnek, sůl, pepř
Rýže s plody moře
Mezi pokrmy z rýže lze řadit i moučníky a moučné pokrmy - kaše, nákypy, pudinky (budou probrány u moučných pokrmů).