Pokrmy z luštěnin
Luštěniny jsou k dostání většinou v sušené podobě a velmi dobře se skladují, můžeme z nich připravovat hlavní pokrmy, saláty nebo například nákypy, krokety, polévky a to i mixované. Kromě pokrmů připravovaných ze sóji, mezi pokrmy z luštěnin řadíme luštěninové přílohy ve vyšší dávce a doplněné o další suroviny, horší stravitelnost luštěnin se upravuje přidáním kyselých doplňků - okurek, kysané zelí, čalamáda, ve světě se jejich výživná hodnota ještě zvyšuje podáváním s obilninami.
čočka na kyselo se sázeným vejcem |
||
hrách s kysaným zelím | ||
hrachová kaše s cibulkou, uzeniny, okurek |
||
šoulet s kysaným zelím |
Sója
Tyto pokrmy připravujeme ze sójové mouky, bobů, omáčky, olej,
tvaroh - tofu, těstoviny, sójové plátky, kostky atd.
Sója má vysokou energetickou a biologickou hodnotu, může skoro úplně
nahradit maso
(obsahuje plnohodnotné bílkoviny), používáme ji na přípravu
samostatných pokrmů, předkrmů, lehkých zdravotních jídel, salátů, polévek,
pomazánek, moučníků, atd. Všechny tyto výrobky se dobře doplňují
zeleninou a výrobky ze zeleniny. Sóju předem namočíme
a většinou i uvaříme,
poté ji můžeme dále tepelně zpracovávat.