Pokrmy z luštěnin

Luštěniny jsou k dostání většinou v sušené podobě a velmi dobře se skladují, můžeme z nich připravovat hlavní pokrmy, saláty nebo například nákypy, krokety, polévky a to i mixované. Kromě pokrmů připravovaných ze sóji, mezi pokrmy z luštěnin řadíme luštěninové přílohy ve vyšší dávce a doplněné o další suroviny, horší stravitelnost luštěnin se upravuje přidáním kyselých doplňků - okurek, kysané zelí, čalamáda, ve světě se jejich výživná hodnota ještě zvyšuje podáváním s obilninami.

čočka na kyselo se sázeným vejcem   

hrách s kysaným zelím
hrachová kaše s cibulkou,
uzeniny, okurek
šoulet s kysaným zelím  

Sója
Tyto pokrmy připravujeme ze sójové mouky, bobů, omáčky, olej,
tvaroh - tofu, těstoviny, sójové plátky, kostky atd. Sója má vysokou energetickou a biologickou hodnotu, může skoro úplně nahradit maso (obsahuje plnohodnotné bílkoviny), používáme ji na přípravu samostatných pokrmů, předkrmů, lehkých zdravotních jídel, salátů, polévek, pomazánek, moučníků, atd. Všechny tyto výrobky se dobře doplňují zeleninou a výrobky ze zeleniny. Sóju předem namočíme 
a většinou i uvaříme, poté ji můžeme dále tepelně zpracovávat.