Pokrmy z hub

Houby se pro svůj vysoký obsah chuťových a vonných látek řadí mezi pochutiny, mají nízkou energetickou hodnotu, tu  společně
s biologickou hodnotou zvyšujeme pomocí doplňků, například vejci, mlékem, smetanou, nevýhodou hub je těžká stravitelnost, která se často zvyšuje i tepelnou úpravou, sušené je vhodné alespoň na
15 minut před úpravou namočit.

Zásady
 - upravujeme jen houby čerstvé, nezapařené a ty které dobře známe
 - houby nekombinujeme a nezapíjíme alkoholem!!!!
 - pokrmy z hub připravujeme těsně před podáváním a zásadně
   neohříváme!!!!

Houby
dušené na cibulce s vejci
houbové flíčky (houbový kuba)
- vařené houby, kroupy, sůl, pepř,
               česnek, vývar z hub
smažené
houbové rizoto, guláš, ragú
houbové polévky, omáčky
plněné žampióny

lanýž - tato houba roste pod zemí, je velmi aromatická, je vhodnou přísadou při úpravě teplých a studených pokrmů (galantiny, paštiky zvěřina), v roce 1998 stál 1 kg lanýžů až 5000 franků (25 - 30.000,-),
v říjnu 2003 se ve Francii na aukci prodal lanýž o váze 410 g za 35.000 dolarů což v té době bylo 1.000.000,-.