Pokrmy z hub
Houby se pro svůj vysoký obsah chuťových a vonných látek
řadí mezi pochutiny, mají nízkou energetickou hodnotu, tu společně
s
biologickou hodnotou zvyšujeme pomocí doplňků, například vejci, mlékem,
smetanou, nevýhodou hub je těžká stravitelnost, která se často zvyšuje i
tepelnou úpravou, sušené je vhodné alespoň na
15 minut před úpravou namočit.
Zásady
- upravujeme jen houby čerstvé, nezapařené a ty které dobře známe
- houby nekombinujeme a nezapíjíme alkoholem!!!!
- pokrmy z hub připravujeme těsně před podáváním a zásadně
neohříváme!!!!
Houby
dušené na cibulce s vejci
houbové flíčky (houbový kuba) - vařené houby, kroupy, sůl, pepř,
česnek, vývar z hub
smažené
houbové rizoto, guláš, ragú
houbové polévky, omáčky
plněné žampióny
lanýž - tato houba roste pod zemí, je velmi aromatická, je vhodnou přísadou
při úpravě teplých a studených pokrmů (galantiny, paštiky zvěřina), v
roce 1998 stál 1 kg lanýžů až 5000 franků (25 - 30.000,-),
v říjnu 2003
se ve Francii na aukci prodal lanýž o váze 410 g za 35.000 dolarů což v té
době bylo 1.000.000,-.