Pokrmy z brambor

Pokrmy z brambor připravujeme buď z předem tepelně upravených nebo ze syrových případně z bramborového těsta, ve všech případech je můžeme doplňovat dalšími surovinami a připravujeme různými tepelnými způsoby.

Vařením

plněné bramborové knedlíky

 - připravujeme je z těsta z vařených
   brambor, můžeme plnit například
   slaninou, uzeninou, ovocem,
   povidly nebo je doplňujeme máslem,
   mákem, strouhankou

 


brynzové halušky - připravujeme je z těsta ze syrových brambor,
            to protlačujeme přes síto s velkými otvory do osolené vařící
            vody, při podávání sypeme brynzou a přeléváme roztopenou
            slaninou

chlupaté knedlíky se zelím  
   
   

Dušením

bramborový guláš    

 
 

maďarské brambory - brambory nakrájené na plátky dusíme s rajčaty,
             smetanou a dochutíme mletou paprikou

Pečením
bramborák (někdy se uvádí jako smažení) - strouhané syrové
             brambory, vejce, mouka hladká, sůl, česnek, majoránka,
             někdy kmín, salám, uzenina, v některých oblastech se podává
             s povidly

bramborové placky - z těsta z uvařených brambor se vykrajují placičky
             a poté opékáme na pánvi

francouzské brambory (zapékané brambory se salámem)
             - připravujeme z vařených brambor