Pokrmy z brambor
Pokrmy z brambor připravujeme buď z předem tepelně upravených nebo ze syrových případně z bramborového těsta, ve všech případech je můžeme doplňovat dalšími surovinami a připravujeme různými tepelnými způsoby.
Vařením
plněné bramborové knedlíky |
![]() |
|
- připravujeme je z těsta z vařených |
||
brynzové halušky - připravujeme je z těsta ze syrových brambor,
to
protlačujeme přes síto s velkými otvory do osolené vařící
vody, při podávání
sypeme
brynzou a přeléváme roztopenou
slaninou
chlupaté knedlíky se zelím |
![]() |
|
Dušením
|
![]() |
|
maďarské brambory - brambory nakrájené na plátky dusíme s rajčaty,
smetanou a dochutíme mletou paprikou
Pečením
bramborák (někdy se uvádí jako smažení) - strouhané syrové
brambory, vejce, mouka
hladká, sůl, česnek, majoránka,
někdy kmín, salám,
uzenina, v některých
oblastech se podává
s povidly
bramborové placky - z těsta z uvařených brambor se vykrajují placičky
a poté opékáme
na pánvi
francouzské brambory (zapékané brambory se salámem)
- připravujeme
z vařených
brambor