Vaře
Vaření
hovězího masa provádíme dvěma základními způsoby:
- pokud chceme získat silný
vývar, vkládáme maso do studené
vody, při přípravě dochází k velkému
vyluhování živin z masa
do vývaru
- pokud chceme získat kvalitnější maso, vkládáme maso do vařící
vody, na povrchu dojde ke sražení bílkovin a tím se nám většina
živin
udrží v mase
Základní
technologický postup:
maso omyjeme,nakrájíme
na vhodnou velikost,vložíme do vařící vody, sůl, celý
pepř, kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a další doplňky podle TP nebo dle
potřeby. Vaříme pomalým varem do měkka. V případě potřeby krájíme
na kostky nebo plátky a to až po uvaření.
Ragú
připravíme bešamelovou omáčku s dalšími doplňky
dle TP (květák, brokolice, chřest). Podle doplňků má ragú většinou název.
Ragú zapečené
připravíme jednu porci dle TP, vložíme do zapékací
misky, posypeme sýrem zapečeme.
Hovězí
maso vařené s okurkovou omáčkou
vařené hovězí
maso, připravíme zeleninový základ + cibuli, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme přidáme
sůl, cukr, pepř, ocet, zjemníme mlékem, provaříme
a přecedíme, nakonec
vložíme na másle orestované okurky.
Hovězí maso vařené s jablkovým křenem
nastrouháme očištěná
jablka s křenem, přidáme ocet, sůl
a promícháme, podáváme s vařeným
hovězím masem.