Význam telecího masa a jeho použití
Telecí maso patří mezi bílé druhy a
je velmi vhodné na přípravu diet
a pro diferencovanou stravu. Má světle růžovou
barvu, ledvinka je obrostlá lojem. Syrové maso je cítit po mléce. Telecí maso
má velké množství vody a poměrně rychle se kazí, je nutno důkladně
kontrolovat jeho kvalitu. Dobře živené kusy mají maso pevné, zmasilé a
nejsou vystouplé kosti. Z biologicky hodnotných látek je nejvýznamnější
obsah vitamínu „B“. Nejkvalitnější je telecí kýta
a z vnitřností jsou nejcennější játra, slezina, brzlík.
Rozdělení telecího masa
I. jakostní třída
kýta - příprava
minutek, medailónky, řízky
- fricandeau
- část kýty, nejčastěji pečeme, plníme nebo dusíme,
je
tužší a proto se nepoužívá na minutky
pečeně (ledvina) -
při pečení masa v celku se vždy přidává
k jednotlivým porcím
pečenou ledvinu
-
žebírka
(nasekaná
kotleta – pečeně) - nejčastěji dušení nebo
připravujeme jako
minutku, velmi často se plní
a zde záleží často pouze na fantazii kuchaře
II.
jakostní třída
plec
-
nejčastěji na dušení nebo pečení, protýkáme slaninou, párkem
nebo uzeným jazykem
hrudí - špička, střed,
pupek
- plníme základními nádivkami
III.
jakostní třída
krk
(karbenátek) - částečně vykostěný pečeme nebo úplně
vykostěný krájíme na kostky a dusíme
koleno
nožičky
oháňka, hlava
kližka
- zaděláváme nebo připravujeme na paprice, cibulovém
základě, velmi oblíbená je příprava „na způsob bažanta",
po předvaření lze i smažit
vnitřnosti - srdce, osrdí, jazyk, játra,
brzlík
Nádivky
K telecímu masu se připravují velmi často, k základním patří:
Housková
- nakrájíme housky, navlhčíme je mlékem (smetanou), po
vsáknutí je
spojíme žloutkem vyšlehaným
s margarínem
(máslem), pepř, muškátový
oříšek, sůl a petrželová nať,
na
závěr přidáme vyšlehaný sníh s bílkem
Holštýnská
- na
margarínu orestujeme na nudle nakrájenou šunku,
okurky a rajčata,
osolíme, zalijeme
rozšlehanými vejci
a necháme zatuhnout
Pražská
- šunku
orestujeme na tuku, přidáme hrášek, sůl, pepř, na
závěr vše zalijeme
rozšlehanými
vejci
Karlovarská
- na
margarínu orestujeme na nudle nakrájenou šunku
a rajčata, osolíme,
zalijeme
rozšlehanými vejci
a necháme zatuhnout
Diferencovaná strava
Podávání dietních jídel v restauracích se stává samozřejmostí. Nejedná se však pouze o dietní
stravování, ale jde stále více o stravu upravenou pro určitou skupinu
obyvatel, která z určitého důvodu upravenou stravu vyžaduje. Taková
strava se nazývá DIFERENCOVANÁ.
Nejběžněji se jedná o stravování:
- dětí
- starších lidí
- lidí v rekonvalescenci
- redukční stravování
Ve všech těchto případech je telecí maso z mas jatečních zvířat
nejvhodnější, má velký obsah vody, malý obsah tuku a je proto velmi lehce
stravitelné.