Dušení
hovězího masa
Hovězí pečeně
připravujeme dušením šťavnatých částí hovězího masa
(kýta, plec, roštěnka), které
nakrájíme na kusy o velikosti 1000 až
2000 g, přičemž nejvhodnější váha
je 1500 g. Pro délku tepelné úpravy masa však není rozhodující váha ale šířka jednotlivých
kusů, které by měly být všechny přibližně stejné a
krájené po vlákně. Maso před úpravou můžeme osolit, opepřit, špikovat slaninou,
Druhy
a příprava základů:
- cibulový
- tuk + nakrájená cibule, orestujeme a zalijeme vodou
nebo vývarem
-
tmavý
-
světlý
- paprikový
- tuk + cibule, orestujeme, přidáme mletou papriku,
rozmícháme a ihned
zalijeme
- zeleninový
- tuk (většinou máslo nebo margarín), kořenová zelenina,
cibule,
divoké
koření, citrón, ocet, cukr a to vše
orestujeme a
zalijeme
-
světlý
Někdy se uvádí i slaninový základ, je to cibulový základ se slaninou
a
používá se nejčastěji
u pokrmů které se před podáváním necedí.
Dušení
hovězího masa na cibulovém základě
Dušení masa v celku
Hovězí
pečeně přírodní
jeden až dva plátky masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je v mase vidět
kousky slaniny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté
a přiměřeně
měkké, přelité hustší nahnědlou šťávou vůně a chuti po použitých
surovinách.
Hovězí pečeně štěpánská
jeden až dva plátky masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je v mase vidět kousky
slaniny a vejce. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké,
přelité hustší nahnědlou šťávou, ta má masitou, mírně kořeněnou vůni a chuť.
Hovězí pečeně
po pražsku
jeden
až dva plátky masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je v mase vidět náplň
z vajec, hrášku a šunky. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně
měkké, přelité hustší nahnědlou šťávou, ta má masitou, mírně kořeněnou
vůni a chuť.
Hovězí pečeně na
žampiónech
jeden
až dva plátky masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je v mase vidět kousky
slaniny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté
a přiměřeně měkké,
přelité hustší nahnědlou šťávou vůně a chuti po použitých surovinách
a přísadách, obsahuje vložku orestovaných žampiónů.
Hovězí pečeně na
znojemská
jeden
až dva plátky masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je v mase vidět kousky
slaniny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté
a přiměřeně měkké,
přelité hustší nahnědlou šťávou vůně a chuti po použitých surovinách
a přísadách, obsahuje vložku orestovaných,
na plátky nakrájených sterilovaných okurek
TP
dušení hovězího masa v celku:
Dušení hovězího masa na cibulovém základě
Dušení masa krájeného na plátky a závitky
Na tyto pokrmy vybíráme
maso stejnorodé (stejného druhu na všechny porce a pokud můžeme, tak i z jednoho
zvířete).
Výraz FILÉ v názvu pokrmu znamená PLÁTEK.
![]() |
a přiměřeně měkké. Šťáva má masitou chuť a hustší konzistenci. |
|
![]() |
||
a přiměřeně měkké. Šťáva má chuť a vůni po použitých surovinách a přísadách, je řidší konzistence. |
||
Znojemské hovězí filé
dušný plátek hovězího masa, přelitý
nahnědlou šťávou s vložkou
z nakrájených, orestovaných okurek, maso má
typickou vůni a chuť,
je šťavnaté a přiměřeně měkké. Šťáva má
masitou chuť a vůni po okurkách, je hustší konzistenci.
Bavorský závitek
dušený, plněný závitek, přelitý nahnědlou omáčkou. Závitek je
celistvý, přiměřeně měkký a šťavnatý. Šťáva má chuť a vůni po
použitých surovinách, je mírně kořeněná a hustší konzistence.
Bavorská roštěná
dušený, plněný závitek z roštěnce, přelitý nahnědlou omáčkou. Závitek
je celistvý, přiměřeně měkký a šťavnatý a vložka přiměřeně kořeněná.
Omáčka má masitou chuť a vůni po použitých surovinách, je hustší
konzistence.
Španělský ptáček
dušený, plněný závitek, přelitý nahnědlou omáčkou. Závitek je
celistvý, náplň je mírně kořeněná, pikantní vůně a chuti. Omáčka má
chuť a vůni po použitých surovinách, je řidší konzistence.
Hovězí pečeně
zbojnická
1 až 2 plátky rolády, na řezu je patrná slanina. Maso má typickou chuť
a vůni, je šťavnaté a přiměřeně měkké, je podlité tmavší, lesklou,
řidší šťávou s masitou vůní a chutí. Je v ní cítit slanina, česnek a
ostatní použité suroviny.
Dušení hovězího masa na
paprikovém základě
U hovězího masa je dušení na paprikovém základě
velmi častá úprava, maso se upravuje často krájené na kostky - guláše,
můžeme
však upravovat i v celku nebo krájené na plátky, na guláše je velmi vhodné pro svoji šťavnatost maso z kližky.
Hovězí pečeně
frankfurtská
jeden až dva plátky hovězího masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je
vidět kousky salámu, je šťavnaté, přiměřeně měkké, přelité narůžovělou
omáčkou a s vložkou nakrájených párků,
omáčka je hustší, má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách.
Hovězí pečeně na paprice
jeden
až dva plátky hovězího masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je vidět
kousky slaniny, je šťavnaté, přiměřeně měkké, přelité paprikovou omáčkou,
omáčka je hustší, má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách.
Rýnské hovězí
filé – rýnská hovězí roštěná
dušný plátek roštěnce nebo masa, přelitý hnědočervenou omáčkou, maso má
typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Šťáva má
masitou chuť s příchutí po víně a hustší konzistenci.
Kyjevská
roštěná - závitek
dušený, plněný závitek z roštěnce, přelitý načervenalou omáčkou. Závitek
je celistvý, přiměřeně měkký a šťavnatý a vložka přiměřeně kořeněná.
Omáčka má masitou chuť a vůni po použitých surovinách
a kořeněná paprikou, je hustší
konzistence.
Hovězí guláš
kousky dušeného masa přelité hnědočervenou omáčkou, maso je šťavnaté,
přiměřeně měkké, omáčka
je hustší, má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách.
Znojemský guláš
kousky
dušeného masa přelité hnědočervenou omáčkou, maso je šťavnaté, přiměřeně
měkké, na mase jsou kousky orestovaných nakrájených okurek, omáčka
je hustší, má charakteristickou, kořeněnou chuť a vůni po použitých
surovinách.
Maďarský guláš
kousky
dušeného masa přelité hnědočervenou omáčkou, maso je šťavnaté, přiměřeně
měkké, šťáva
obsahuje vložku z paprik, je lesklá, ostřejší chuti, zahuštěná pouze vložkou
z paprik a cibule.
Karlovarský guláš
kousky
dušeného masa přelité krémovou, paprikovou omáčkou, maso je šťavnaté,
přiměřeně měkké, omáčka
je hustší, má masitou chuť, podáváme s máslovými noky.
Mexický guláš
drobné
kousky dušeného masa přelité hnědočervenou omáčkou s vložkou hrášku,
maso je šťavnaté, přiměřeně měkké, omáčka
je řidší, má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách, střed
talíře tvoří tvarovaná rýže s hráškem, posypaná strouhaným sýrem.
![]() |
||
dva kousky dušeného hovězího a dva kousky dušeného vepřového
masa přelité omáčkou se zeleninovou vložkou a bramborami, maso je šťavnaté,
přiměřeně měkké, omáčka
je načervenalá, lesklá tukem
a výrazně kořeněná, je hustší.
Bratislavský
guláš
kousky dušeného hovězího masa přelité světlou smetanovou omáčkou s vložkou
ze zeleniny, maso
je šťavnaté, přiměřeně měkké, omáčka
je hustší, charakteristickou pikantní chuť.
Hovězí maso
na pepři
drobné
kousky dušeného masa přelité nahnědlou omáčkou, maso je šťavnaté, přiměřeně
měkké, omáčka
je hustší, má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách a
pepři.
Hovězí maso dušené v mrkvi
drobné
kousky dušeného masa spojené světlou šťávou s mrkví, maso je šťavnaté,
přiměřeně měkké, maso je šťavnaté, přiměřeně měkké, šťáva
je hustší, má charakteristickou nasládlou chuť po mrkvi.
Hovězí tokáň
Soljanka ze svíčkové
kousky
dušeného masa přelité tmavočervenou šťávou s vložkou dušených paprik,
maso je šťavnaté, přiměřeně měkké, šťáva
je hustší, má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách, rajčatovém
protlaku a dušené paprice.
TP
dušení hovězího masa na
paprikovém základě:
Dušení hovězího masa na zeleninovém základě
Svíčková na
smetaně
jeden až dva plátky masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je v mase vidět
kousky slaniny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté
a přiměřeně
měkké, přelité hustší omáčkou bílé až nažloutlé barvy, pikantní vůně
a chuti.
Ruská hovězí
pečeně
plátek masa ukrojený přes vlákno, na řezu je v mase vidět
kousky slaniny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně
měkké, přelité krémovou omáčkou, lahodné až pikantní chuti s vložkou
krájených žampiónu.
Hovězí pečeně
po Burgundsku
jeden až dva plátky masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je v mase vidět
kousky slaniny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté
a přiměřeně
měkké, přelité tmavě hnědou hustší omáčkou, pikantní vůně a chuti
po použitých surovinách a koření.
Hovězí pečeně
na víně
a přiměřeně
měkké, přelité tmavě hnědou hustší omáčkou, pikantní vůně a chuti
po použitých surovinách, koření a vínu.
TP
dušení hovězího masa na zeleninovém základě