Pečení vepřového masa
Příprava masa
pečení patří k nejoblíbenějším úpravám vepřového masa a
můžeme tímto způsobem upravovat většinu jeho částí. Před pečením maso
buďto částečně nebo úplně vykostíme, některé části svineme svážeme
motouzem. Pečeme kusy o velikosti 1,5 až 2 kg. Solíme před vložením na pekáč,
jinak může dojít k přesolení šťávy, kořeníme dále kmínem
a česnekem.
Maso pečeme na nasekaných kostech a podlité vodou nebo vývarem. Při pečení
nejdříve otočíme vrchní stranou dolů
a v průběhu pečení maso otočíme.
Průběžně maso podléváme výpekem. Maso s kůží solíme pouze na
straně bez kůže, otočíme kůží dolů a v průběhu pečení, po jejím změknutí, maso otočíme
a měkkou kůží opatrně nakrájíme, řezy nesmí jít do masa. Přebytečný
tuk odebíráme v průběhu pečení.
![]() |
||
Vepřové | ||
koleno | ||
pečené | ||
Příprava šťávy
výpek necháme částečně vychladnout, odebereme přebytečný tuk,
vyrestujeme do tuku a zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem, důkladně
provaříme a přecedíme. Pokud připravujeme větší množství šťávy, můžeme
do vypeku přidat menší množství rajčatového protlaku.
|
Vepřová plec (kýta)
pečená
vepřová plec, sůl, kmín, mouka hladká
![]() |
Vepřový bůček pečený vepřový bůček, sůl, kmín, mouka hladká |
Vepřová pečeně (krkovička) pečená
vepřová pečeně (krkovička)plec, sůl, kmín, mouka hladká
Vepřová plec (kýta) pečená po selsku vepřová plec, sůl, kmín, česnek, sádlo škvařené, mouka hladká |
![]() |
Vepřový bůček nadívaný
vepřový bůček, sůl, kmín, mouka hladká
nádivka
– mléko, máslo, vejce, mletý květ, mletý pepř, petrželová nať
![]() |
||
Vepřový | ||
bůček | ||
nadívaný | ||
Vepřová plec (kýta) na česneku
vepřová plec, sůl, kmín, česnek, cibule, mouka hladká
|
Vepřový vrabec
vepřový bůček, vepřová plec, sůl, kmín, cibule, česnek, hladká
mouka
Moravský vrabec
vepřová plec, sůl, kmín, cibule, česnek, pepř mletý, sádlo škvařené,
rajčatový protlak, hladká mouka
Husarská roláda
vepřová plec, hovězí výřez, paprika mletá, salám měkký, sůl,
kmín, cibule, česnek, pepř mletý, hladká mouka