Pečení vepřového masa

Příprava masa
pečení patří k nejoblíbenějším úpravám vepřového masa a můžeme tímto způsobem upravovat většinu jeho částí. Před pečením maso buďto částečně nebo úplně vykostíme, některé části svineme svážeme motouzem. Pečeme kusy o velikosti 1,5 až 2 kg. Solíme před vložením na pekáč, jinak může dojít k přesolení šťávy, kořeníme dále kmínem 
a česnekem. Maso pečeme na nasekaných kostech a podlité vodou nebo vývarem. Při pečení nejdříve otočíme vrchní stranou dolů a v průběhu pečení maso otočíme. Průběžně maso podléváme výpekem. Maso s kůží solíme pouze na straně bez kůže, otočíme kůží dolů a v průběhu pečení, po jejím změknutí, maso otočíme a měkkou kůží opatrně nakrájíme, řezy nesmí jít do masa. Přebytečný tuk  odebíráme v průběhu pečení.

   
Vepřové       
koleno     
pečené     
   
   

Příprava šťávy
výpek necháme částečně vychladnout, odebereme přebytečný tuk, vyrestujeme do tuku a zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem, důkladně provaříme a přecedíme. Pokud připravujeme větší množství šťávy, můžeme do vypeku přidat menší množství rajčatového protlaku.

Vepřová plec (kýta) pečená
vepřová plec, sůl, kmín, mouka hladká

Vepřový bůček pečený
vepřový bůček, sůl, kmín, mouka hladká








 

Vepřová pečeně (krkovička) pečená
vepřová pečeně (krkovička)plec, sůl, kmín, mouka hladká

Vepřová plec (kýta) pečená po selsku
vepřová plec, sůl, kmín, česnek, sádlo škvařené, mouka hladká




 

Vepřový bůček nadívaný
vepřový bůček, sůl, kmín, mouka hladká
nádivka – mléko, máslo, vejce, mletý květ, mletý pepř, petrželová nať
 

   
Vepřový     
bůček     
 nadívaný     
   
   

Vepřová plec (kýta) na česneku
vepřová plec, sůl, kmín, česnek, cibule, mouka hladká



Vepřový vrabec
vepřový bůček, vepřová plec, sůl, kmín, cibule, česnek, hladká mouka

Moravský vrabec
vepřová plec, sůl, kmín, cibule, česnek, pepř mletý, sádlo škvařené, rajčatový protlak, hladká mouka

Husarská roláda
vepřová plec, hovězí výřez, paprika mletá, salám měkký, sůl, kmín, cibule, česnek, pepř mletý, hladká mouka