Dušení vepřového masa

K dušení  nejčastěji používáme maso z plecka, kýty, pečeně, bůčku
a kolen. Maso krájíme na kusy o velikosti asi 1,5 kg nebo na plátky, žebírka nebo na kostky. Používáme základy pod masa nebo můžeme dusit v zelenině (květák, kapusta). Dále maso můžeme špikovat,
rolovat nebo plnit.

  a) kotleta
 b) krkovička
 c) bůček








 

Vepřové maso dušené na kmínu
kousky udušeného masa v nahnědlé hustší omáčce s chutí po kmínu, maso má typickou vůni a chuť a je přiměřeně měkké a křehké.

Vepřové žebírko dušené na kmínu
dušené vepřové žebírko přelité nahnědlou hustší omáčkou s chutí po kmínu, maso má typickou vůni a chuť po kmínu a osmažené cibuli
a je přiměřeně měkké a křehké.

Vepřová plec na žampiónech
jeden až dva plátky dušeného  vepřového masa přelité nahnědlou řidší omáčkou se žampióny jemné vůně a chuti po použitých surovinách a přísadách, maso má typickou vůni a chuť a je přiměřeně měkké a křehké.

Rizoto z vepřového masa
porce rizota posypaná strouhaným sýrem. Pokrm je mírně sypký, maso i rýže jsou přiměřeně měkké, mají typickou vůni a chuť po použitých surovinách a přísadách.

Vepřový závitek plněný
plněný závitek přelitý nahnědlou šťávou, maso je celistvé a přiměřeně měkké. Šťáva má masitou chuť a vůni po použitých surovinách
a přísadách, je hustší.

Vepřové žebírko Putimské
plněné vepřové žebírko přelité tukem lesklou šťávou, maso je celistvé
a přiměřeně měkké. Šťáva má masitou chuť a vůni po použitých surovinách a přísadách, je řidší.

Vepřová plec dušená na paprice

jeden až dva plátky dušeného vepřového masa ukrojeného přes vlákno, je šťavnaté, přiměřeně měkké, přelité narůžovělou paprikovou omáčkou, omáčka je hustší,  má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách.

Vepřový guláš
kousky dušeného masa přelité světlejší hnědočervenou omáčkou, maso je šťavnaté, přiměřeně měkké, omáčka je řidší, má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách.

Pivovarský tokáň
kousky dušeného na hrubší nudle nakrájeného bůčku, na povrchu posypaná strouhaným sýrem a zel. petrželkou, maso je prorostlé, kořeněné a přiměřeně měkké. Šťáva je zahuštěná strouhankou
a ochucená pivem.

Plovdivské maso
kousky dušeného vepřového masa v načervenalé, tukem lesklé mírně kořeněné šťávě, ta je hustší, mírně ochucená protlakem a česnekem. Maso je přiměřeně měkké.

Segedínský guláš
kousky vepřového bůčku přelité segedínským zelím, maso je prorostlé, šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, mírně načervenalé a částečně zahuštěné. Vůně a chuť je po použitých surovinách
.
 

   
Segedínský      
guláš      
   
   
   


                      
Segedínský guláš speciál
kousky vepřového masa přelité segedínským zelím, maso je prorostlé, šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, mírně načervenalé a částečně zahuštěné. Vůně a chuť je po použitých surovinách a smetaně
.

Sikulský guláš
kousky vepřového masa přelité sikulským zelím, maso je prorostlé, šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, červené a částečně zahuštěné. Vůně a chuť je po použitých surovinách, česneku
a protlaku.

Hamburská vepřová kýta
plátek dušené vepřové kýty ukrojený přes vlákno a přelitý krémovou omáčkou. Na povrchu je podušená šunka a okurky nakrájené na nudličky. Maso je šťavnaté, přiměřeně měkké, protýkané šunkou a okurkou, omáčka je hustší,  má mírně nakyslou chuť a vůni po použitých surovinách.  
 

 
 Hamburská        
 vepřová        
 kýta        
 
 

                       
Bratislavská vepřová plec
jeden až dva plátky dušeného vepřového masa ukrojeného přes vlákno, přelité krémovou omáčkou s vložkou ze zeleniny. Maso je šťavnaté, přiměřeně měkké, omáčka má charakteristickou, jemně nakyslou chuť a vůni, vložka je krájená na nudličky.

Vepřový závitek plněný dušený na smetaně
plněný závitek přelitý světlou smetanovou omáčkou jemně pikantní vůně a chuti po použitých surovinách a přísadách, je hustší. Maso je celistvé a přiměřeně měkké.
 

Vepřové maso v dušné mrkvi
kousky dušeného vepřového masa v mrkvi, nepatrně vázané bílou, řidší omáčkou. Maso i mrkev jsou přiměřeně měkké s typickou vůní
a chutí mírně ochucené muškátovým květem a pepřem.

Vepřové maso v dušné v kapustě
kousky dušeného vepřového masa překryté dušenou kapustou.
Maso i kapusta jsou přiměřeně měkké s typickou vůní a chutí mírně ochucené česnekem a pepřem a mírně spojené hustší šťávou.

TP dušení vepřového masa