Dušení
K dušení 
nejčastěji používáme maso z plecka, kýty, pečeně, bůčku 
a
kolen. Maso krájíme na kusy o velikosti asi 1,5 kg nebo na plátky, žebírka nebo
na kostky. Používáme základy pod masa nebo můžeme dusit v zelenině
(květák, kapusta). Dále maso můžeme špikovat,
rolovat nebo plnit.
|  | a) kotleta b) krkovička c) bůček | 
Vepřové maso dušené na kmínu
kousky udušeného masa v nahnědlé hustší omáčce s chutí po kmínu,
maso má typickou vůni a chuť a je přiměřeně měkké a křehké.
Vepřové žebírko dušené na kmínu
dušené vepřové žebírko přelité nahnědlou hustší omáčkou s chutí
po kmínu, maso má typickou vůni a chuť po kmínu a osmažené cibuli 
a je přiměřeně
měkké a křehké.
Vepřová plec na žampiónech
jeden až dva plátky dušeného  vepřového masa přelité
nahnědlou řidší omáčkou se žampióny jemné vůně a chuti po použitých
surovinách
a přísadách, maso má typickou vůni a chuť a je přiměřeně měkké
a křehké.
Rizoto z vepřového masa
porce rizota posypaná strouhaným sýrem. Pokrm je mírně sypký, maso
i rýže
jsou přiměřeně měkké, mají typickou vůni a chuť po použitých surovinách
a přísadách.
Vepřový závitek plněný
plněný závitek přelitý nahnědlou šťávou, maso je celistvé a přiměřeně
měkké. Šťáva má masitou chuť a vůni po použitých surovinách 
a přísadách,
je hustší.
Vepřové žebírko Putimské
plněné vepřové žebírko přelité tukem lesklou šťávou, maso je
celistvé 
a přiměřeně měkké. Šťáva má masitou chuť a vůni po použitých
surovinách a přísadách, je řidší.
Vepřová plec dušená
na paprice
jeden
až dva plátky dušeného vepřového masa ukrojeného přes vlákno, je šťavnaté, přiměřeně měkké, přelité
narůžovělou paprikovou omáčkou,
omáčka je hustší,  má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách.
Vepřový
guláš
Pivovarský tokáň
kousky dušeného na hrubší nudle nakrájeného bůčku, na povrchu
posypaná strouhaným sýrem a zel. petrželkou, maso je prorostlé, kořeněné
a přiměřeně měkké. Šťáva je zahuštěná strouhankou 
a ochucená pivem.
Plovdivské maso
kousky dušeného vepřového masa v načervenalé, tukem lesklé mírně kořeněné
šťávě, ta je hustší, mírně ochucená protlakem a česnekem. Maso je přiměřeně měkké.
Segedínský guláš
kousky vepřového bůčku přelité segedínským zelím, maso je prorostlé,
šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, mírně načervenalé
a
částečně zahuštěné. Vůně a chuť je po použitých surovinách
 
|  | ||
                       
Segedínský guláš speciál
kousky vepřového masa přelité segedínským zelím, maso je prorostlé,
šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, mírně načervenalé
a
částečně zahuštěné. Vůně a chuť je po použitých surovinách
a smetaně
Sikulský guláš
kousky vepřového masa přelité sikulským zelím, maso je prorostlé,
šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, červené a částečně
zahuštěné. Vůně a chuť je po použitých surovinách, česneku 
a protlaku.
Hamburská vepřová kýta
 plátek
dušené vepřové kýty ukrojený přes vlákno a přelitý krémovou omáčkou.
Na povrchu je podušená šunka a okurky nakrájené na nudličky. Maso je šťavnaté, přiměřeně měkké, protýkané
šunkou
a okurkou,
omáčka je hustší,  má mírně nakyslou chuť a vůni po použitých surovinách.  
 
|  | |
Bratislavská vepřová plec
jeden
až dva plátky dušeného vepřového masa ukrojeného přes vlákno, přelité
krémovou omáčkou s vložkou ze zeleniny. Maso je šťavnaté, přiměřeně měkké,
omáčka
má charakteristickou, jemně nakyslou chuť
a vůni, vložka je krájená na
nudličky.
Vepřový závitek plněný dušený na smetaně
plněný závitek přelitý světlou
smetanovou omáčkou jemně pikantní vůně a chuti po použitých surovinách
a přísadách, je hustší. Maso je celistvé
a přiměřeně měkké.
 
Vepřové maso v dušné mrkvi
kousky dušeného vepřového masa v mrkvi, nepatrně vázané bílou, řidší
omáčkou. Maso i mrkev jsou přiměřeně měkké s typickou vůní 
a chutí mírně ochucené
muškátovým květem a pepřem.
Vepřové maso v dušné v kapustě
kousky dušeného vepřového masa překryté dušenou kapustou. 
Maso i
kapusta jsou přiměřeně měkké s typickou vůní a chutí mírně ochucené
česnekem a pepřem a mírně spojené hustší šťávou.