Jednodruhová sekaná - hovězí maso
Klopsy po turecku
Hovězí maso zadní jemně umeleme, promícháme s uvařenou rýží, přidáme
vejce, sůl, mletý pepř, zelenou petrželku a tvarujeme menší kuličky. Obalíme je
v trojobalu
a smažíme na oleji.
Sekaný hovězí řízek na zelenině
Hovězí maso jemně umeleme spolu v mléce namočenou žemli, přidáme
vejce, sůl, zelenou petrželku a dobře promícháme. Ze směsi připravíme oválné
řízky, které obalíme v hladké mouce a opečeme. Šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme
moukou, orestujeme, zalijeme vodou a povaříme. Šťávu přecedíme na
maso, přidáme očištěnou
na másle podušenou nakrájenou mrkev s hráškem. Dochutíme
a dobře
provaříme.
Jednodruhová sekaná - telecí maso
Telecí sekaný řízek na
másle
Telecí maso jemně umeleme spolu v mléce namočenou žemli, přidáme kůru
z citronu, sůl, mletý květ a mletý pepř, vejce a vše promícháme. Tvarujeme oválné
řízky, které obalíme v mouce
a zapečeme v troubě. Přidáme vodu a dopečeme, na závěr
zjemníme máslem. Pokud připravujeme šťávu zaprášíme výpek hladkou moukou a zalijeme
vodou, provaříme.
Telecí krokety smažené -
minutka
Telecí maso uvaříme do poloměkka v osolené vodě a jemně umeleme. Na
másle orestujeme cibuli, přidáme hladkou mouku, zalijeme mlékem a vývarem z
telecího masa, přidáme mletý pepř
a mletý květ a uvaříme hustý bešamel. Do omáčky
přidáme umleté maso a krátce povaříme. Přidáme strouhanku, zamícháme
a necháme
vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme vejce, dochutíme a tvarujeme menší oválné
krokety,
ty obalíme v trojobalu
a smažíme.
Jednodruhová sekaná - vepřové maso
Vepřenky s cibulí
Vepřové maso umeleme nahrubo spolu s namočenou žemlí, přidáme sůl,
mletou papriku, mletý pepř a pečlivě promícháme. Tvarujeme menší placičky, které
opečeme z obou stran. Při podáváni potíráme hořčicí a sypeme jemně krájenou cibulí.
Smažený soukenický sekaný
řízek - minutka
Vykostěný a kůže zbavený bůček umeleme, přidáme sůl, pepř,vejce,
mléko, dobře promícháme a uložíme v lednici. Z prochladlé hmoty tvarujeme řízky,
obalíme v trojobalu a smažíme.
Smažený sekaný řízek
se sýrem (holandský řízek) - minutka
Vykostěný a kůže zbavený bůček umeleme spolu s tvrdým sýrem, přidáme
sůl, pepř,vejce, mléko,zelenou petrželku, dobře promícháme
a uložíme v
lednici. Z prochladlé hmoty tvarujeme řízky, obalíme
v trojobalu a smažíme.