Tepelná
příprava kůzlečího
Tepelné úpravy kůzlečího masa nejsou příliš obvyklé, využívají se hlavně při zahradních slavnostech a jiných příležitostních oslavách pořádaných na zahradě.
Pečení kůzlečího
masa
je
to nejběžnější úprava, pečeme většinou kůzle v celku nebo masitější
části - hřbet a kýty, případně porce krájené z těchto
mas, kůzle pečlivě očistíme, zbavíme
chlupů, částečně i odblaníme, nakrájíme na jednotlivé části nebo
porce, osolíme, zbylé maso můžeme použít na masové míšeniny,
maso vložíme do pekáče s máslem nebo roztopenou slaninou a opečeme,
podlijeme a pečeme v troubě, šťávu připravíme obvyklým způsobem,
maso můžeme ochucovat i česnekem nebo péct společně s bůčkem.
Grilování kůzlečího masa
na
tuto úpravu je kůzlečí maso velmi vhodné, jedná se o maso mladých zvířat
a je proto křehké a úprava je poměrně rychlá:
na roštu - maso připravíme jako na pečení, je vhodné je předem
naložit,
maso klademe na rozehřátý rošt, obracíme
a potíráme olejem.
na grilu - pokud grilujeme na rožni, maso předem naložíme,
navlékneme na grilovací tyč, přední nohy přivážeme
k trupu, grilujeme pomalu a průběžně
potíráme olejem.
Smažení telecího masa
můžeme
smažit klasickým způsobem, ale smažíme pomalu, aby se maso prosmažilo,
lze rovněž předem předvařit v osolené vodě