Úpravy pokrmů z jiných druhů živočichů   

Hlemýžď
hlemýždi mají, dle názoru mnohých, velmi kvalitní maso, je libové
a má i podobné výživné hodnoty jako libové jateční maso, je však
hůře stravitelné.

Úpravy
vaření
pečení
do polévek
podáváme s omáčkami
používáme na přípravu nádivek
na masové míšeniny
do masových salátů

Čištění a předběžná příprava měkkýšů
maso vyjmeme pomocí jehly a  promneme jej se solí a vypereme, ulity vyčistíme - umyjeme, vyvaříme a osušíme.

Želva
pokrmy z želvího masa patří k zvláštním lahůdkám, nejznámější
je u nás příprava želví polévky a želvího ragú, maso se chutí
a charakterem podobá telecímu má však větší množství
aromatických látek.

Želví polévka (z konzervy)
polotovar „želví polévka v konzervě“,přidáme k hovězímu vývaru, při jehož přípravě navíc použijeme majoránku, tymián, bobkový list, do procezeného vývaru vkládáme želví maso podušené na žampiónech
a dochutíme vínem.

Žáby
používáme žabí stehýnka, stažené maso je bílé a velmi lehce stravitelné.

Použití
příprava ragú
pečení
dušení
smažení
- u nás asi nejznámější úprava