Příprava drůbeže pečením, nádivky k drůbeži
Před pečením drůbež drezírujeme (tvarujeme) dle potřeby nebo
můžeme porcovat, záleží na dalším použití. Drůbež můžeme rovněž protýkat, toto
neprovádíme u tučných druhů, dále můžeme plnit a to provádíme většinou do
prostoru mezi kůži a maso, při porcování pak musíme dbát o to aby každý host
dostal všechny druhy mas
i nádivku.
|
Příprava masa
maso si předeme omyjeme, naporcujeme nebo drezírujeme, osolíme
a to i
uvnitř, dle postupu okořeníme a dáme do pekáče prsy dolů, pečeme s máslem a
podléváme dle potřeby vodou, v průběhu pečení otáčíme, dopékáme prsy nahoře,
vzniká nám pěkná kůrka.
Příprava šťávy
upravíme množství tuku ve vypeku, vyrestujeme a zaprášíme moukou,
orestujeme, zalijeme vodou nebo vývarem (drůbežím), provaříme, dochutíme,
přecedíme a zjemníme máslem.
Nádivky |
||
nádivkami plníme nejčastěji kuře, krocana a krůtu, někdy kachnu
a výjimečně husu, nadíváme břišní dutinu, prsa a stehna. U prsíček vkládáme nádivku do prostoru mezi maso a kůži. U větších druhů se plní rovněž krk. Po naplnění maso sešíváme nití nebo spojujeme jehlami. |
![]() |
|
Housková (žemlová)
změklý tuk (máslo) rozmícháme
se žloutky, přidáme housku krájenou na kostičky a navlhčenou v mléce, sůl,
muškátový květ, zelená petrželka a sníh z bílků.
Varianty na houskovou nádivku
- brokolicová - přidáme uvařenou brokolici
- mandlová - místo části housek dáme
spařené oloupané mandle,
nahrubo nasekané
- ořechová - místo části housek dáme
nasekané vlašské ořechy
- šunková - místo části housek dáme šunku
nakrájenou na
nudličky
- hrozinková - místo části
housek dáme hrozinky
Játrová - očištěná játra umeleme,
přidáme navlhčenou, na kostičky
nakrájenou housku, vejce, sůl, pepř a podle
hustoty
strouhanku a drobně nasekanou zelenou petrželku.
Varianty na játrovou nádivku - s brandy
s pažitkou
Rýžová nádivka - stejný postup jako u játrové,
pouze místo housky
dáme přede připravenou rýži.
Nádivky na plnění krocanů
housková (žemlová) -
rozpustíme slaninu a smícháme ji s máslem,
v mléce rozmícháme vejce, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek,
přidáme housku krájenou na kostičky a navlhčenou v mléce,
přidáme slaninu a zelenou petrželku.
mandlová - stejný postup jako houskové,
pouze místo části housek
přidáme spařené, nasekané mandle.
|
Kuře pečené (mladé slepice, perličky, krocany a pulardy)
kuchyňsky upravené kuře omyjeme, osušíme a osolíme i zevnitř, drezírujeme
a dáme péct s poloviční dávkou másla, dle potřeby podléváme vodou, měkké maso
vyjmeme a připravíme šťávu.
Kuře pečené s nádivkou
kuřeti uvolníme na prsou kůži od masa a vzniklé vaky naplníme nádivkou
dle TP, dále pečeme obvyklým způsobem, pozor při porcování.
Krocan na slanině
kuchyňsky připraveného krocana prošpikujeme polovinou slaniny, osolíme i
zevnitř, připravíme slaninový základ na sádle, voda, vložíme drezírovaného
krocana a dáme péct, v průběhu pečení obracíme
a podle potřeby podléváme vodou,
měkké maso vyjmeme, šťávu připravíme obvyklým způsobem ale necedíme.
Krocan pečený s kaštanovou nádivkou
krocana si připravíme stejně jako na pečení, naplníme nádivkou
(kapsu po
voleti, nádivku lze péct i zvlášť ve tvořítku), pečeme
a šťávu připravujeme
obvyklým způsobem, pozor při porcování.
|
Husa v šouletu
uvaříme téměř do měkka den předem namočený hrách, současně
si uvaříme
propláchnuté kroupy, mezitím si upečeme husu, husu rozporcujeme, na husím sádle
orestujeme cibuli, promícháme ji s uvařenými kroupami a hrachem, dochutíme
s majoránkou, pepřem, česnekem rozetřeným se solí, vše rozetřeme do sádlem
vymazaného pekáče, nahoru položíme pečenou husu a necháme zapéct v troubě.
Husa plněná jablky (kachna)
připravenou husu zevnitř i zvenčí osolíme, můžeme i přidat kmín
a pepř,
břišní dutinu vyplníme oloupanými jablky bez jadřinců, poté
ji uzavřeme,
nejdříve dusíme v troubě pod poklicí a poté dopečeme, jablka před podáváním
odstraníme, dříve se přidávala do zelí.
Kachna pečená na medu a pomerančích
mladou netučnou kachnu osolíme a opepříme, krátce opečeme (můžeme i na
másle), povrch potřeme medem zředěným pomerančovou šťávou, dopečeme, takto
připravenou kachnu je
možno i flambovat (brandy).
Husa pečená
![]() |
kuchyňsky připravenou husu nasolíme i zevnitř, kmín, podlijeme vodou a
dáme péct, dle potřeby obracíme, podléváme vypekem, tučné části můžeme
propíchnout, lépe zbavíme tuku, šťávu připravíme obvyklým způsobem a na závěr ji
přecedíme do zbylého tuku z pečení. |