Příprava drůbeže dušením

Dušení je velmi častá úprava drůbežího masa, na dušení používáme kvalitní mladou drůbež a dusíme na základech, pod tučnou drůbež nedáváme tuk, drůbež kterou chceme špikovat, nejdříve spaříme vodou aby se maso zpevnilo. Drůbež podle potřeby porcujeme nebo krájíme, prsa kachny nebo husy před dušením zbavíme povrchové vrstvy tuku a poté můžeme nakrájet.

Slepice na slanině
slepici opláchneme a protkneme polovinou dávky slaniny, osolíme, zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a roztavíme, přidáme tuk, cibuli
a orestujeme do zlatova, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a zavaříme, přidáme pepř, nové koření a vložíme slepice, dusíme do měkka, dochutíme a podáváme přelité nescezenou šťávou.

Slepice na paprice
kuřata nasekáme naporcujeme a nasekáme v kloubech a osolíme, připravíme cibulový základ, zpěníme papriku a zalijeme vodou, do vařícího základu vložíme kuřata a dusíme do měkka, maso vyjmeme
a zahustíme zásmažkou z tuku a mouky, provaříme a přidáme mléko
a smetanu, dochutíme a přecedíme na naporcované kuřata, dodusíme.

Kuře na paprice
kuřata nasekáme naporcujeme
a nasekáme v kloubech
a osolíme, připravíme cibulový základ, zpěníme papriku
a zalijeme vodou, do vařícího základu vložíme kuřata
a dusíme do měkka, maso vyjmeme a zahustíme zásmažkou z tuku a mouky, provaříme a přidáme mléko
a smetanu, dochutíme
a přecedíme na naporcované kuřata, dodusíme.
 

Dušené kuře na zelenině
kuřata naporcujeme, potřeme citrónovou šťávou,sůl a dáme do pekáče, přidáme očištěný nakrájený celer, pórek, mrkev a petržel, zalijeme vodou a dusíme pod poklicí v troubě, přidáme celý pepř, bobkový list a tymián,cibuli s hřebíčkem, sůl a dodusíme skoro do měkka, poloměkké maso přendáme do čistého pekáče, zalijeme prosezenou šťávou, přidáme bílé víno a dodusíme, na závěr přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a zjemníme máslem.

Perkelt z kuřat
kuřata nasekáme naporcujeme a nasekáme v kloubech a osolíme, připravíme cibulový základ, zpěníme papriku, přidáme rajčatový
protlak a zalijeme vodou, do vařícího základu vložíme kuřata
a dusíme do měkka, dochutíme.

Perlička dušená na slanině
perličku opláchneme a protkneme polovinou dávky slaniny, osolíme
a tvarujeme pomocí jehel nebo motouzu, zbylou slaninu nakrájíme
na kostičky a roztavíme, přidáme máslo, cibuli a orestujeme do
zlatova, zastříkneme vodou, přidáme nové koření a pepř, vložíme připravené perličky a dusíme do měkka,měkké maso vyjmeme, šťávu zredukujeme na potřebné množství, dochutíme a zjemníme máslem, perličku při expedici nasekneme v kloubech a podáváme přelité necezenou šťávou.

Husí prsa a stehna na česneku
prsa a stehna z husy bez kůže a povrchového tuku osolíme,
připravíme cibulový základ, přidáme česnek, pepř, zázvor, vodu
a vložíme maso, dusíme do měkka, maso vyjmeme, zahustíme zásmažkou z husího sádla, provaříme a dochutíme, přecedíme
zpátky na maso.
 

Husí prsa na smetaně
husí prsa a stehna bez kůže a povrchového tuku prošpikujeme slaninou, připravíme zeleninový základ, cibule, divoké koření, tymián, citrón, ocet, cukr, sůl a zalijeme vodou, vložíme maso a dusíme do měkka, měkké maso vyjmeme, zahustíme zásmažkou, provaříme s mlékem, dochutíme hořčicí, bílým vínem a přecedíme, zjemníme smetanou.