Sladkovodní ryby

I. jakostní třída
siven - průměrná hmotnost 250g, dorůstá až 1 kg
pstruh - obecný, lososový - 250 - 300 g, mateční kusy až 1 kg
pstruh - duhový - 200 - 450 g, ojediněle i více, pečení, vaření,
             výjimečně dušený, lze jej grilovat
lipan - 300 g, ojediněle až  800 g
candát -  2 - 3 kg, někdy až 10 kg, je vhodný na pečení, mletých
             pokrmů – velmi dobře váže mleté rybí maso
štika - 2 - 3 kg, ojediněle až 20 kg, dušením, pečením, při
             slavnostním stolování se plní
mník - 1 kg, vzácné případy až 5 kg
hlavatka - 4 kg, vzácně až 25 kg
losos obecný - u nás vzácně, 3 - 5 kg, ojediněle 10 - 15 kg, losos má
             velmi kvalitní maso, charakteristické barvy, můžeme používat
             i za studena, nakládaný nebo velmi tence krájený i syrový
             (lososový tatar)
sumec - 3 - 8 kg, ale i 60 - 80 kg, menší kusy mají chutné maso, velcí
             poměrně nekvalitní (stáří), dušení, pečení
úhoř - 1 kg, mateční kusy až 7 kg, vařením, a to často i ve speciálních
          rybích várkách, můžeme i dusit a péct, můžeme zadělávat
          nebo podávat s omáčkami
jeseter – i přes 5 metrů a váha přes 70 kg, světoznámý kaviár,
          v současné době chráněný (vyza)

II. jakostní třída
kapr - šupináč, lysec - 3 kg, mateční až 20 kg, veškeré tepelné
          úpravy
lín - bahňák - 300g, někdy až 2 kg, veškeré tepelné úpravy
okoun - švec - starší kusy až 1 kg, drobná ryba (plevelná), pečení,
          smažení, gratinování

III. jakostní třída
karas, tloušť, parma, cejn, bělice - drobné ryby (plevelné), pečení,
         smažení, hmotnost těchto ryb výrazně ovlivňuje prostředí ve
         kterém žijí