Sladkovodní ryby
I. jakostní třída
siven -
průměrná hmotnost 250g, dorůstá až 1 kg
pstruh - obecný, lososový - 250 - 300 g, mateční
kusy až 1 kg
pstruh - duhový - 200 - 450 g, ojediněle i více,
pečení, vaření,
výjimečně dušený, lze jej grilovat
lipan - 300 g, ojediněle až 800 g
candát - 2 - 3 kg,
někdy až 10 kg, je vhodný na pečení, mletých
pokrmů
– velmi dobře váže mleté rybí maso
štika - 2 - 3 kg, ojediněle až 20 kg, dušením,
pečením, při
slavnostním
stolování se plní
mník - 1 kg, vzácné případy až 5 kg
hlavatka - 4 kg, vzácně až 25 kg
losos obecný - u nás vzácně, 3 - 5 kg, ojediněle 10
- 15 kg, losos má
velmi
kvalitní maso, charakteristické barvy, můžeme používat
i za
studena, nakládaný nebo velmi tence krájený i syrový
(lososový tatar)
sumec - 3 - 8 kg, ale i 60 - 80 kg, menší kusy mají
chutné maso, velcí
poměrně
nekvalitní (stáří), dušení, pečení
úhoř - 1 kg, mateční kusy až 7 kg, vařením, a to
často i ve speciálních
rybích várkách, můžeme i
dusit a péct, můžeme zadělávat
nebo podávat s omáčkami
jeseter – i přes 5 metrů a váha přes 70 kg,
světoznámý kaviár,
v současné době chráněný
(vyza)
II. jakostní třída
kapr - šupináč, lysec - 3 kg, mateční až 20 kg,
veškeré tepelné
úpravy
lín - bahňák - 300g, někdy až 2 kg, veškeré tepelné
úpravy
okoun - švec - starší kusy až 1 kg, drobná ryba
(plevelná), pečení,
smažení, gratinování
III. jakostní třída
karas, tloušť, parma, cejn, bělice - drobné
ryby (plevelné), pečení,
smažení, hmotnost těchto ryb
výrazně ovlivňuje prostředí ve
kterém žijí