Tepelná příprava ryb pečením 

Pečení je u nás poměrně oblíbená úprava ryb, má se však provádět pouze na malém množství tuku a proto tato úprava není vhodná pro ryby s dlouhými zahnutými kostmi (je možno je krájet na tenké podkovy), pečení ryb je typicky minutková úprava, část přidáváme dochucená bylinková másla.

Kapr, candát, štika, pstruh pečený na kmíně
očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme (někdy pomoučíme), opečeme na tuku a dáme dopéct do trouby, přidáme máslo a ihned podáváme.

Kapr, candát, štika, pstruh  na roštu s bylinkovým máslem   očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme, potřeme olejem a necháme odležet, zprudka pečeme
a v průběhu pečení potíráme olejem, podáváme s bylinkovým
máslem.

Aljašská treska  na roštu s bylinkovým máslem
očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme, opepříme a pokapeme citrónem, potřeme olejem a necháme odležet, zprudka pečeme a v průběhu pečení potíráme olejem, podáváme s bylinkovým máslem.

Rybí filé na roštu s bylinkovým máslem
rybí filé naporcujeme, osolíme, smáčíme alespoň jednou stranou v rozšlehaných vejcích, opečeme na roštu, po upečení zdobíme bylinkovým máslem a ihned  podáváme.

Aljašská treska zapečená se sýrem
očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme, pokapeme citrónem a necháme odležet, krátce z obou stran opečeme, vložíme do zapékací misky vytřené máslem, přidáme trochu vody a podusíme, vejce, sůl a mléko rozmícháme, nalijeme na rybu a posypeme sýrem, zapečeme, při expedici vložíme máslo
a posypeme zelenou petrželkou. 

Rybí filé pečené na másle
filé naporcujeme, osolíme, jednu stranu pomoučíme, na tuku opečeme pomoučenou stranu, otočíme, vložíme máslo, dopečeme, při podávání podlijeme výpekem.

Rybí filé po pekařsku
filé naporcujeme, osolíme, pepř, vložíme do vymaštěného pekáče, obložíme plátky vařených brambor a žampióny, pečeme.