Tepelná příprava
ryb pečením
Pečení je u nás poměrně oblíbená úprava ryb, má se však provádět pouze na malém
množství tuku a proto tato úprava není vhodná pro ryby s dlouhými zahnutými
kostmi (je možno je krájet na tenké podkovy), pečení ryb je typicky minutková
úprava, část přidáváme dochucená bylinková másla.
Kapr, candát, štika,
pstruh pečený na kmíně
očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme
(někdy pomoučíme), opečeme na tuku a dáme dopéct do trouby, přidáme máslo a
ihned podáváme.
Kapr, candát, štika,
pstruh na roštu s bylinkovým
máslem
očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme,
potřeme olejem a necháme odležet, zprudka pečeme
a v průběhu pečení potíráme
olejem, podáváme s bylinkovým
máslem.
Aljašská treska na
roštu s bylinkovým máslem
očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme,
opepříme a pokapeme citrónem, potřeme olejem a necháme odležet, zprudka pečeme a
v průběhu pečení potíráme olejem, podáváme s bylinkovým máslem.
Rybí filé na roštu
s bylinkovým máslem
rybí filé naporcujeme, osolíme, smáčíme alespoň jednou stranou
v rozšlehaných vejcích, opečeme na roštu, po upečení zdobíme bylinkovým máslem
a ihned podáváme.
Aljašská treska zapečená se sýrem
očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme,
pokapeme citrónem a necháme odležet, krátce z obou stran opečeme, vložíme do
zapékací misky vytřené máslem, přidáme trochu vody a podusíme, vejce, sůl a
mléko rozmícháme, nalijeme na rybu
a posypeme sýrem, zapečeme, při expedici
vložíme máslo
a posypeme zelenou petrželkou.
Rybí filé pečené na másle
filé naporcujeme, osolíme, jednu stranu pomoučíme, na tuku opečeme
pomoučenou stranu, otočíme, vložíme máslo, dopečeme, při podávání podlijeme
výpekem.
Rybí filé po pekařsku
filé naporcujeme, osolíme, pepř, vložíme do vymaštěného pekáče, obložíme
plátky vařených brambor a žampióny, pečeme.