TŘÍDĚNÍ VÍNA
Základní třídění
1. Tichá vína:
· Suchá do 4g zbytkového cukru/ l
· Polosuchá 4 – 12g zbytkového cukru/l
· Polosladká 12 – 50g zbytkového cukru/l
· Sladká 50g zbytkového cukru/l a více
2. Šumivá vína:
· Extra dry – velmi suché, 0-6g cukru/l
· Dry - suché, do 15g cukru/l
· Demi sec - polosuché, 33-50g cukru/l
· Doux - polosladké, více než 50g cukru/l
· Brut natura - pod 3g cukru/l
Podle vinařského zákona třídíme vína na
1. Révová vína stolní – do 11° cukernatosti
2. Révová vína jakostní – do 15° cukernatosti, dělí se na:
- odrůdová
- známková
3. Přívlastková vína
- kabinet, do 19° cukernatosti
- pozdní sběr, do 21° cukernatosti
- výběr z hroznů, do 23° cukernatosti
- výběr z bobulí, ledová, slámová vína do 27° cukernatosti