TŘÍDĚNÍ VÍNA 

 

 

 

Základní třídění

 

1.   Tichá vína:

·       Suchá  do 4g zbytkového cukru/ l

·        Polosuchá 4 – 12g zbytkového cukru/l

·        Polosladká 12 – 50g zbytkového cukru/l

·       Sladká 50g zbytkového cukru/l a více

 

2.   Šumivá vína:

·       Extra dry – velmi suché, 0-6g cukru/l

·       Dry - suché, do 15g cukru/l

·       Demi sec - polosuché, 33-50g cukru/l

·       Doux - polosladké, více než 50g cukru/l

·       Brut natura - pod 3g cukru/l

 

 

 

Podle vinařského zákona třídíme vína na

 

1.    Révová vína stolní – do 11° cukernatosti

 

2.    Révová vína jakostní – do 15° cukernatosti, dělí se na:               

           - odrůdová

       - známková

 

3.    Přívlastková vína

-         kabinet, do 19° cukernatosti

-         pozdní sběr, do 21° cukernatosti

-         výběr z hroznů, do 23° cukernatosti

-         výběr z bobulí, ledová, slámová vína do 27° cukernatosti