Sommelier
KODEX SOMMELIERA
Sommelier musí znát kompletní sortiment vín a nápojů v restauraci.
Věnuje maximální správnou péči svěřeným nápojům a vinnému sklepu.
Vždy jedná se svým hostem velmi slušně a podle společenských pravidel.
Musí znát skladbu jídelního lístku, aby mohl doporučit vhodnou harmonii vína a pokrmů.
Je vždy vhodně upraven a oblečen, střízlivý a dodržuje zásady osobní hygieny.
Podle svých možností se vzdělává a navštěvuje různé přednášky a semináře.
Dodržuje pravidla poctivosti prodeje vína a nápojů.
Používá svěřený inventář a udržuje pracoviště v čistotě.
Je si vědom svého postavení specialisty, a proto se snaží předávat své zkušenosti v oboru.
Podle míry pravomocí a zkušeností nakupuje, spravuje a zajišťuje prodej nápojů.
Vždy reprezentuje obor sommeliera, jestliže nesplňuje daný kodex nemá právo označovat se za sommeliera.