SKLADOVÁNÍ VÍNA

 

 

 

Požadavky na vinný sklep

·       Vhodné je umístění sklepu v podzemí – má přirozenou vlhkost vzduchu.

 

 

 

Vlhkost

·       60 – 80%, pokud je vyšší hrozí napadení plísněmi.

·       Nižší  vlhkost způsobuje vysychání korku a víno může zoxidovat.

 

Teplota

·       10 - 12°C

·       Při vyšší teplotě víno rychleji vyzrává, což je nežádoucí.

 

Světlo

·       Pouze umělé osvětlení, sluneční záření vínu škodí.

 

Poloha lahve

·       Víno se skladuje v leže, láhev musí ležet tak, aby se korek dotýkal vína, jinak dochází k zeschnutí korku.

·       Ukládáme je do dřevěných stojanů, dutých tvárnic apod.

 

 

Víno v sudech

·       Sudy jsou upevněny v kantýřích, aby nedošlo k jejich posunu.

 

 

Vitríny

·       Používají se k vystavení a zároveň skladování vína.

·       Jsou cenově náročné.

·       Kvalitní vitríny mají oddělený kompresor, který je  s vitrínou spojen pouze chladícím médiem (motor způsobuje záchvěvy, které jsou pro víno nežádoucí).