SKLADOVÁNÍ VÍNA
Požadavky na vinný sklep
· Vhodné je umístění sklepu v podzemí – má přirozenou vlhkost vzduchu.
Vlhkost
· 60 – 80%, pokud je vyšší hrozí napadení plísněmi.
· Nižší vlhkost způsobuje vysychání korku a víno může zoxidovat.
Teplota
· 10 - 12°C
· Při vyšší teplotě víno rychleji vyzrává, což je nežádoucí.
Světlo
· Pouze umělé osvětlení, sluneční záření vínu škodí.
Poloha lahve
· Víno se skladuje v leže, láhev musí ležet tak, aby se korek dotýkal vína, jinak dochází k zeschnutí korku.
· Ukládáme je do dřevěných stojanů, dutých tvárnic apod.
|
|
Víno v sudech
· Sudy jsou upevněny v kantýřích, aby nedošlo k jejich posunu.
Vitríny
· Používají se k vystavení a zároveň skladování vína.
· Jsou cenově náročné.
· Kvalitní vitríny mají oddělený kompresor, který je s vitrínou spojen pouze chladícím médiem (motor způsobuje záchvěvy, které jsou pro víno nežádoucí).