Pomůcky sommeliera

 

 

Tastevin (tatevin)

·       Malá stříbrná miska, ne příliš hluboká s kulatým držákem.

·       Vnitřek tvoří rovná část s osmi velkými prohlubněmi ve tvaru perel – používají se k vizuálnímu zhodnocení ČV. V dalších jsou tzv. žilky (podlouhlé prohlubeniny) – vizuální hodnocení BV.

·       Je to znak sommelierů.

 

Degustační sklenka

·       Ústí sklenky je užší, než spodní baňatá část. To umožňuje koncentraci vonných látek v místech kam dosahuje náš nos – usnadňuje se čichové vnímaní.

 

Vývrtka

·       Mnoho druhů, nejčastěji se používá tzv. páková vývrtka.

 

Dekantovací  košíček

·       Používá se k přenášení a servisu ČV. Může být kovový, proutěný, dřevěný, stříbrný.

 

Dekanter (karafa)

·       Používá se na stará ČV. Zajistí se přiměřené provzdušnění vína a odstraní se kal, před podáváním dojde i k dostatečnému rozvinutí buketu.

·       U mladých ČV se používá k provzdušnění vína před servisem.

 

Teploměr

·       Může se použít k určení teploty těsně před podáním.

 

Termoizolační tubus

·       Zajišťuje udržení správné teploty pro BV, ŠV a růžová vína.

 

Sklenice

·       Křišťálové bezbarvé sklo, průzračné, tenké a světlé bez faset, bez broušení, leptů a vlisů je vhodné.

 

Eis kýbl

·       Používá se při servisu ŠV.

 

Uzávěr na otevřená vína

·       Používá se k udržení svěžesti šumivých vín po jejich otevření. Jeho použití je pouze pro krátkodobé uchování.

 

Ořezávátko na kapsli

·       Používá se k uvolnění kapslí na hrdle BV, ČV a RV.

Uvolňovací kleště

·       Používají se při servisu šumivých vín, v případě obtížné manipulace s korkem.