Pomůcky sommeliera
Tastevin (tatevin) · Malá stříbrná miska, ne příliš hluboká s kulatým držákem. · Vnitřek tvoří rovná část s osmi velkými prohlubněmi ve tvaru perel – používají se k vizuálnímu zhodnocení ČV. V dalších jsou tzv. žilky (podlouhlé prohlubeniny) – vizuální hodnocení BV. · Je to znak sommelierů.
|
![]() |
Degustační sklenka · Ústí sklenky je užší, než spodní baňatá část. To umožňuje koncentraci vonných látek v místech kam dosahuje náš nos – usnadňuje se čichové vnímaní.
|
|
Vývrtka · Mnoho druhů, nejčastěji se používá tzv. páková vývrtka.
|
|
Dekantovací košíček · Používá se k přenášení a servisu ČV. Může být kovový, proutěný, dřevěný, stříbrný.
|
|
Dekanter (karafa) · Používá se na stará ČV. Zajistí se přiměřené provzdušnění vína a odstraní se kal, před podáváním dojde i k dostatečnému rozvinutí buketu. · U mladých ČV se používá k provzdušnění vína před servisem.
|
|
Teploměr · Může se použít k určení teploty těsně před podáním.
|
![]() |
Termoizolační tubus · Zajišťuje udržení správné teploty pro BV, ŠV a růžová vína.
|
|
Sklenice · Křišťálové bezbarvé sklo, průzračné, tenké a světlé bez faset, bez broušení, leptů a vlisů je vhodné.
|
|
Eis kýbl · Používá se při servisu ŠV.
|
|
Uzávěr na otevřená vína · Používá se k udržení svěžesti šumivých vín po jejich otevření. Jeho použití je pouze pro krátkodobé uchování.
|
|
Ořezávátko na kapsli · Používá se k uvolnění kapslí na hrdle BV, ČV a RV. |
|
Uvolňovací kleště · Používají se při servisu šumivých vín, v případě obtížné manipulace s korkem. |