NABÍDKA VHODNÝCH VÍN K POKRMŮM

 

 

·       Platí pravidlo, že víno a jídlo se mají doplňovat, jedno nemá chuťově převyšovat druhé.

·       Víno dokáže zvýraznit některé chuťové a aromatické látky v jídlech.

·       Pokud je víno součásti pokrmu, podáváme k němu stejné víno.

 

Korýši a měkkýši

·       suchá bílá vína

·       suchá růžová vína

 

 

Uzený losos

·       aromatická suchá BV  (sancerre, quincy)

·       suché sherry (manzhanilla, fino seco)

 

 

Smažená ryba, ryba pošírovaná v omáčce

·       suchá BV

·       suchá růžová

·       lehká červená (mírně vychlazená)

 

 

 

 

Paštiky, šunka, studená masa

·       suchá BV

·       suchá růžová

·       lehká ČV

 

 

Husí nebo kachní játra

·       sladká BV

·       zralé, velmi plné šampaňské

 

 

 

Bílé maso nebo

drůbež                                   

·       suchá BV

·       suchá růžová

·       lehká ČV

·       šampaňské

·       šumivá vína

 

 

Grilované červené maso

·       lehká ČV

·       plná ČV

 

 

Dušené červené maso

·       lehká ČV

·       plná ČV

 

 

Pernatá zvěř, zvěřina

·       lehká ČV

·       plná ČV

 

Exotické kuchyně

·       Čínská: k jídlům, která nejsou příliš ostrá, suché ovocné, svěží bílé víno s charakterem (Muškát)

 

 

Exotické kuchyně

·       Čínská: k jídlům, která nejsou příliš ostrá, suché ovocné, svěží bílé víno s charakterem (Muškát)

·       Indonéská, thajská jídla: suché, ovocné, růžové s charakterem

 

 

Měkké sýry

·       suchá BV

·       suchá růžová

·       polosuchá růžová

·       lehká ČV

 

 

 

 

Sýry s výraznou chutí

·       plná ČV

 

 

Ovocné dezerty

·       sladká BV

·       polosuchá růžová

·       sladká dezertní vína

 

 

Pečivo

·       šampaňské brut nebo demi sec

 

 

Zmrzlina

·       nejlépe bez vína