· Víno dokáže zvýraznit některé chuťové a aromatické látky v jídlech.
· Pokud je víno součásti pokrmu, podáváme k němu stejné víno.
Korýši a měkkýši· suchá bílá vína · suchá růžová vína
|
|
Uzený losos · aromatická suchá BV (sancerre, quincy) · suché sherry (manzhanilla, fino seco)
|
|
Smažená ryba, ryba pošírovaná v omáčce · suchá BV · suchá růžová · lehká červená (mírně vychlazená)
|
Paštiky, šunka, studená masa · suchá BV · suchá růžová · lehká ČV
|
|
Husí nebo kachní játra · sladká BV · zralé, velmi plné šampaňské
|
Bílé maso nebo drůbež · suchá BV · suchá růžová · lehká ČV · šampaňské · šumivá vína
|
|
Grilované červené maso · lehká ČV · plná ČV
|
|
Dušené červené maso · lehká ČV · plná ČV
|
|
Pernatá zvěř, zvěřina · lehká ČV · plná ČV
|
|
Exotické kuchyně · Čínská: k jídlům, která nejsou příliš ostrá, suché ovocné, svěží bílé víno s charakterem (Muškát)
|
|
Exotické kuchyně · Čínská: k jídlům, která nejsou příliš ostrá, suché ovocné, svěží bílé víno s charakterem (Muškát) · Indonéská, thajská jídla: suché, ovocné, růžové s charakterem
|
|
Měkké sýry · suchá BV · suchá růžová · polosuchá růžová · lehká ČV
|
Sýry s výraznou chutí · plná ČV
|
|
Ovocné dezerty · sladká BV · polosuchá růžová · sladká dezertní vína
|
|
Pečivo · šampaňské brut nebo demi sec
|
|
Zmrzlina
· nejlépe bez vína